MENU

Как да останете приятели с бившия?

Как да останете приятели с бившия?

Как да останете приятели с бившия?

Приятелството с бившия не е лесна работа. Особено, ако раздялата е била болезнена. Но когато двама души осъзнаят, че взаимната привързаност, хубавите моменти от общото минало и чисто човешките ценности на другия са по-важни от нараненото его, логично възниква въпросът: Възможно ли е да си останем приятели? Да, възможно е. Ето няколко съвета за безболезнен рестарт на отношенията с бившия.

Позната ситуация: след многобройни словесни престрелки, остри думи, блъскане на врати и прилично количество сълзи, раздялата е факт. Вече не сте двойка, а общите ви приятели няма да останат такива още дълго време. Поемате по нов път живота си, но след като отмине горчилката от последните ви сблъсъци се сещате с умиление за хубавите ви моменти заедно и затова колко близки сте били.

Как обаче да останете приятели с бившия, без общото ви минало да пречи на новите ви отношения?

priqteliНе бързайте с приятелството. Дайте си време да „оближете раните” от последните си сблъсъци. Независимо колко време сте били заедно, раздялата боли и трябва да се преживее и от двамата. Когато емоционалната шумотевица утихне, ще сте в състояние да си подадете ръка и да направите първата крачка към размразяването на отношенията ви.
Не отваряйте стари рани. Първата крачка е налице – пиете кафе по приятелски, но ви засърбява езика да подхванете тема, която ще ядоса и двама ви. Не го правете! Новите ви отношения имат нужда от друга основа,  върху която да се изградят и връщането назад ще направи това невъзможно.
Никакви сексуални контакти. Много от двойките, които се разделят, продължават физическата близост известно време след това. Но това е крайно нездравословно решение. Ако искате да бъдете приятели занапред, единият от вас трябва да постави граници, с които другият да се съобрази, дори и с риск да бъде наранен. След време ще си бъдете благодарни.

Избягвайте местата, които ви навяват романтични спомени. Имате уговорка за обяд в ресторанта, в който той ви е предложил да се нанесете при него. Първоначално се съгласявате, защото там готвят страхотно. Но щом виждате любимата си едно време маса, се сещате за онзи интимен момент, когато… Колкото и да се въздържате, въпрос на време е някой да подхвърли, нещо, което отвори раната. Затова избирайте неутрален терен.

Поставете ясни граници на новите отношения. Това, че сте затоплили отношенията не значи, че трябва да се чувате и виждате всеки ден. Точно обратното. Не рискувайте с честите си срещи да запалите искрата на недоволството и да разрушите трудно постигнатото примирие. Колкото по-рядко се виждате, толкова по-скоро платоничното ще надделее.

priqteli2Научете се да прощавате. Звучи по-лесно отколкото е и всеки, минал по този път го знае. Но ако държите на това ново приятелство трябва да се научите да прощавате – както на другия, така и на себе си. Думи като „съжалявам”, „прости ми” и „и аз имам вина за случилото се” ще ви помогнат да преминете безболезнено на друго ниво в отношенията ви.
Бъдете мили към новия партньор на вашия бивш. Възможно е трудно да преглътнете новата му връзка, особено, ако самите вие сте все още необвързани. Но ще се справите. Важно е той да усети позитивната ви нагласа към Новия човек. За последния пък ще е успокояващо да знае, че не сте заплаха. А кой знае, може да се заформи ново приятелство.
Ако имате деца, уважавайте бившия си. Той е на първо място техен родител. Каквото и да се е случило помежду ви, с този човек сте създали семейство и сте отгледали децата. Имали сте красиви мигове заедно. Ценете го заради това. Децата са мостът, който ще ви свързва цял живот, така че направете преминаването по него приятно и за двама ви.

Не е лесно да се изградят нови основи върху емоционалните развалини на интимна връзка. Но бъдете позитивни и търпеливи. Ако успеете, то значи бившият си е струвал усилията и е не случайно в живота ви, вече като приятел. Случвало ли ви се?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.