MENU

Гората като спортен център

gora1

Гората като спортен център

Движението в гората и тренирането сред „зелените дробове“ на заобикалящия ни свят се отразява великолепно на нашето тяло и психиката ни. Особено през лятото, когато въздухът не помръдва, температурите са високи, а градската действителност сякаш ни смачква с бетонните си конструкции и автомобилни изпарения. Предлагаме ви едно по-различно виждане за гората – като своеобразен спортен център. Ето как да се възползвате.

Динамиката на XXI в. и борбата за прехрана в това стресирано ежедневие най-често изискват от нас цял ден да седим зад бюрата в затворено помещение или да препускаме по улиците между автомобилите и градския транспорт. А след свършената работа през деня, трябва да се погрижим и за личното си благосъстояние, озовавайки се във фитнес центъра. Или на пътеката у дома. Или на дивана с компрес на очите. Т.е. от една задушна сграда в друга. Да, модерният ежедневен начин на живот ни отделя от натуралната субстанция, от която се нуждаем за да сме здрави. Какво да направим?

Логичната стъпка е да потърсим спасение сред природата – след работа, през уикенда, при всеки удобен момент! Защото една тренировка на открито, и преди всичко в гората, е най-добрата безплатна алтернатива за здравословен начин на живот. Веднага ви даваме няколко основателни причини за това:

gora31. Знаете ли, че горският въздух е коктейл от фитохимикали, които се излъчват от короните и стволовете на дърветата, както и от листата на растенията? Тези вещества, т. нар. „терпени“, имат неимоверно позитивно отражение върху имунната ни система. При спортуване сред дърветата този позитивен ефект се повишава, тъй като движението стимулира обмяната на веществата и ние можем по-добре да асимилираме горската субстанция.
2. Спортуването сред природата, върху естествена основа, е много важно за нашите стави, а също така стабилизира мускулатурата на тялото нагоре до шията. Едновременно с това регулира кръвното налягане и нивата на кръвната захар, повишава нивата на енергия, ускорява възстановяването след оперативни интервенции и сериозни заболявания, подобрява дишането и настроението. Така спокойно можем да заявим, че гората е най-добрият физиотерапевт.

Прочетете още:

10-минутен комплекс от упражнения за стягане

3. Гората е великолепен терен за тренировки. Можем да си изберем пътека за джогинг, трасе за колоездене, цел за поход или просто местенца за любими серии от упражнения, които сме свикнали да практикуваме пред телевизора през уикенда. Освен, че мускулите ни ще получат по-здравословно и равномерно натоварване, белите ни дробчета ще бъдат благодарни за изобилието от чист въздух, които им осигурявате. Та къде другаде, ако не в гората, можем да се къпем в неограничени количества кислород?!

Прочетете още:

Планински походи за секси и спортна фигура

Бягане за здраве – ползи и препоръки

gora24. Движението в гората е най-доброто лечение за психиката, ако нещо ви потиска. Депресивните настроения, избухвания и изтощенията магически изчезват след разходка сред дърветата и можем да се отпуснем и да се освободим от съществуващи проблеми. Една лесно достъпна терапия без странични ефекти.
5. Времето, прекарано в гората, подсилва способността ни да се фокусираме. Претоварената ни с мисли, задължения и графици психика има нужда от регулярна почивка, за да продължава да функционира на 100 % всеки ден. Разходката сред дърветата, вслушването в песента на птичките и ромона на поточетата, изучаването на растенията и животинките е чудесен начин да осигурим на когнитивния дял от мозъка си здравословната доза релакс и да се заредим с нова порция фокус и търпение.
И така, май е време да се отправим към най-близкия зелен оазис! Или към по-далечен… това ще решите вие!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.