MENU

6 грешки в миенето на косата

kosa3

6 грешки в миенето на косата

Миенето на косата е ритуал за разкрасяване и лична хигиена от дълбока древност. През вековете са измисляни всевъзможни продукти за подпомагане на този процес, но истината е, че поддържането на чиста и здрава коса зависи преди всичко от начина, по който я мием. А много често несъзнателно го правим неправилно.

Ето кои са 6-те основни грешки в миенето на косата и как да ги коригирате, за да я направите по-здрава, по-плътна и по-податлива на стилизиране.

1. Миете косата всеки ден като по график

Според специалистите косата изглежда най-добре, когато естествените мазнини, произвеждани от скалпа, успеят да стигнат до краищата. Ежедневното миене възпрепятства този процес. Затова се препоръчва то да се случва през ден или дори веднъж на 3 дни. Ако се притеснявате от омазняване просто напръскайте краищата с вода и изсушете със сешоар.

2. Нанасяте любимия си шампоан два пъти Мнозина мислят, че двойната доза любим шампоан ще накара косата да изглежа по-здрава и блестяща, но грешат. Косата не различава марките, нито изгражда предпочитания. Все пак експертите препоръчват, ако имате прекалено мазна коса или използвате стилизанти с лепкави вещества, веднъж на няколко седмици да измивате косата с прочистваща формула, която ще отмие вскякави натрупвания. kosa4
3. Прекалявате с шампоана и / или балсама
Вместо да разнасяте продуктите по цялата коса, концентрирайте шампоана върху скалпа, а балсама – в долната половина на косата. Краищата се нуждаят от повече влага, в противен случай започват да цъфтят, да се накъсват и заплитат. От друга страна корените трябва да са по-сухи, за да поддържат обема на прическата. При миенето пяната ще обхване цялата коса и ще покрие нуждите и на краищата.
4. Изобщо не използвате балсам Ако искате косата ви да блести, трябва да използвате балсам при всяко миене. В допълнение той ще  улесни ресането и ще намали накъсването от гребена. А знаете ли, че от време навреме дори е препоръчително да го използвате вместо шампоан, чиято формула може да бъде доста агресивна към косъма? Е, балсамът може да няма същото интензивно почистващо действие, но пак ще направи косата ви мека, приятна на допир и усещане, добре изглеждаща.
5. Къпете се с прекалено топла вода В това няма лошо, стига да не е през цялото време на процедурата. Докато топлата вода стимулира отварянето на космените кутикули, за да проникнат шампоанът и балсамът, студената вода им помага да се затворят и да запечатат влагата от балсама, което същност придава блясък и здравина на косъма. Така че при всички случай топлата вода не бива да се пропуска, но към края изплакнете със студена. Ако последното ви е наистина трудно, можете да го направите с разтвор от чаша ябълков оцет и 2 чаши вода, непосрдствено след балсама. Оцетът е нежен ексфолиант, който отстранява натрупванията на продуктите и пърхота от скалпа.

6. Прекалено дълго изплаквате косата (ако е боядисана)

Тъй като боядисаният косъм е с увредена структура, той усвоява и отделя вода много по-лесно от здравия. И заедно с водата се отделя част и от боята, което води до по-бързо обезцветяване. За да избегнете маскимално този процес е препоръчително да намалите изплакването на водата с няколко минути. Просто дръжте главата извън струята докато поливате тялото. През останалото време се придържайте към хладка вода, защото топлината също ускорява падането на боята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.