MENU

Фурми – деликатес, храна или лекарство?

Фурми – деликатес, храна или лекарство?

Фурмите са любимо лакомство на мнозина. А екзотичният им вкус и полезни свойства са известни от древността. Фурмите съдържат изобилие от витамини и хранителни вещества, чудесен съюзник са в борбата с депресията и хроническата умора, и са изключително питателни. Може би единственият им недостатък е, че са калорични. И все пак, с толкова много предимства, няма как да не се зачудим: фурмите деликатес, храна или лекарство са?

Няма да сбъркаме, ако кажем, че фурмите са всичко в едно! Те са всъщност плодовете на финиковата палма, която произхожда от древна Месопотамия и Северна Африка, а днес се отглежда и по Средиземноморието, Канарските острови, Западна Азия, Америка и Близкия изток. Техният специфичен и дори опияняващ вкус, богата хранителна стойност и лечебни качества ги превръща в един от най-полезните (и препоръчителни) плодове за човека. А ето и една малка част от благоприятните им свойства:
Фурмите са полезни при стомашни неразположения, тъй като стимулират развитието на полезните бактерии в червата.
Фурмите стимулират отхрачването, затова са препоръчителни при кашлица.
Заради голямото количество селен в състава им, фурмите са отличен имуностимулант.
Фурмите са богати на аминокиселината „триптофан“, която в тялото се преобразува в хормона на съня – мелатонин, и на щастието – серотонин.
Фурмите са полезни за зъбите, защото са богати на флуорид.
Фурмите са и много добър стимулант за мозъка, затова се препоръчва да се консумират в големи количества от хора с повече психическо натоварване.

А сега, да поговорим и за някои полезни факти, свързани с консумацията на фурми:
Вкусът на фурмите ще стане значително по-добър, ако първо ги потопите в горещо мляко и след това ги оставите да изсъхнат.
От фурми се приготвят изключително вкусни компоти и сладка.
Захарта, съдържаща се във фурмите, е по-полезна от тази в тръстиката.
Но именно заради високото им захарно съдържание фурмите са противопоказни за хора с диабет и алергии.
Всичко казано до тук само потвърждава твърдението, че фурмите са един от най-полезните за здравето на човека плодове, едновременно деликатес, храна и лекарство. А не на последно място, именно фурмите са сред факторите, допринасящи за дълголетието на китайските мъдреци 😉

Written by:

Published on: 10/09/2017

Filled Under: Полезни факти

Views: 2501

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.