MENU

6 любими детски книжки

 

12 любими детски книжки

12 любими детски книжки

Любимите ни детски книжки са тези, които за първи път са ни пренесли в далечни земи и са ни срещнали с герои, които никога няма да забравим. Чели сме ги десетки пъти,  а страниците пазят спомена за бисквитките, които сме похапвали, вглъбени в историята за красиви принцеси, смели пътешественици, феи, дракони, джуджета и какви ли още не персонажи от детската литература.

Ето част от заглавията, които са ни държали в плен на приключенията. И които е добре да четете и на вашите деца.

1. Български народни приказки. За повечето от нас българските народни приказки са първия досег със света на фолклора, баснята и така актуалното днес фентъзи. Детските ни спомени си приличат – любимата баба, покрила косите си със забрадка, децата насядали на ниски столчета около нея, гледат я и слушат в захлас, а тя разказва ли разказва „Сливи за смет”, „Неволята”, „Който не работи не трябва да яде”, „Бабата и мечката”, „Тримата братя и златната ябълка” и още много други.

prikazki2_12. Приказки на Братя Грим. Братя Грим са едни от най-известните събирачи и разказвачи на приказки. Те са в основата на класифицирането на фолклорната литература. В сборниците им намират място любимите приказки на Европа – „Червената шапчица”, „Жабокът – принц”, „Бременските музиканти”, „Пепеляшка”, „Храбрият шивач”, „Спящата красавица”, „Снежанка и седемте джуджета”, списъкът е безкраен. Приказките на Братя Грим са актуални и любими за всяко поколение и са екранизирани като игрални и анимационни филми по цял свят.
3. Приказки от 1001 нощ. Приказките на Шехерезада са първият ни досег с арабския бит и нрави. Историята започва така – султанът Шахриар вика всяка нощ по една девица, която на сутринта убива. Идва ред и на дъщерята на везира – Шехерезада. Първата нощ тя му разказва история, но с настъпването на утрото краят й не е настъпил. За да разбере какво се случва султанът я оставя жива и така още много нощи, в които чуваме за първи път за „Аладин и вълшебната лампа”, „Али Баба и четиридесетте разбойника” и още много други герои.

4. Приказките на Андерсен.  Приказките на Андерсен имат запазено място в сърцето на читатели от всички възрасти. Приживе талантливият датчанин постига световна известност с приказките си, чийто сюжет не напомня нищо, четено дотогава. Историите му са уникални и изпълнени с въображение, но и с болка и страдание. Кой не е плакал за „Малката кибритопродавачка”, „Дивите лебеди”, „Грозното патенце”, „Малката русалка”, „Снежната кралица”, „Палечка”. Приказките на Андерсен са неизчерпаем източник на вдъхновение и в Холивуд.

prikazki1_25. Мечо Пух.  Мечо Пух е герой от книгата на англичанина А.А.Милн. Историята е вдъхновена от сина на писателя Кристофър Робин и неговите играчки. Мечо Пух заедно с приятелите си Прасчо, Тигъра, магарето Йори и Зайо са в центъра на приключенията, с които е запознато всяко дете. За невероятната популярност на Мечо Пух заслуга има и Уолт Дисни, който купува правата за екранизиране героите от Голямата гора. Днес марката Мечо Пух е една от най-известните в света.
6. Приключенията на Лукчо. Зеленчуково-плодова повест за деца или социална приказка за възрастни – едното не изключва другото. Италианският писател Джани Родари разказва за свят, в който царуват самовлюбени аристократи в лицето на дон Домат, принц Лимон, дук Мандарин  и барон Портокал, които управляват с тирания и високомерие поданиците си. Малкият храбър Лукчо се опълчва на системата, след като баща му е хвърлен в затвора, за това, че е настъпил принц Лимон. С помощта на верните си приятели Лукчо го освобождава и доброто възтържествува.

А коя вашата любима детска книжка? Или тази, която четете на вашето малко съкровище?

3 Responses to 6 любими детски книжки

  1. Gossip Girl Gossip Girl says:

    Всички приказки са ми любими, но приказките на Братя Грим за мен са най-силно отпечатани в съзнанието ми.

  2. pepita pepita says:

    Ехааа, “Приключенията на Лукчо”, много я обичах. Спомням си дори цветната й корица. Дали децата от днешното поколение са чували за нея?

  3. Sheri Holms Sheri Holms says:

    Пепита, сигурна съм, че са я чували 🙂 или поне се надявам, но моят фаворит е Андресен. Приказките му са неделима част от детството ми, но и сега си ги препрочитам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.