MENU

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци?

plodove_zelenchuci3

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци?

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, но колко точно?

Отговор на този въпрос дава таблицата с плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на хранителни вещества, съставена от учени от университета “Уилям Патерсън” в Ню Джърси.

Екипът изследвал нивата на 17 от най-важните за здравето хранителни вещества в 47 различни вида плодове и зеленчуци, след което ги подредил в таблицата  според съдържанието на калий, фибри, протеини, калций, желязо, витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), фолиева киселина, цинк и витамини А, В6, В12, С, Д, Е и К.

На първо място сред най-полезните плодове и зеленчуци е поставен кресонът със 100 точки. Смята се, че той има и медицински свойства, тъй като съдържа особено високи нива на витамин К, важен за здравината на костите, и витамин А – полезен за здравето на очите.

След кресона се нареждат китайското зеле с 91,99 и цвеклото с 89,27. Сред плодовете и зеленчуците с високо съдържание на полезни вещества са също спанакът, марулята, магданозът, червената чушка, броколито, тиквата, брюкселското зеле, доматите, лимонът и грейпфрутът.

Много от плодовете и зеленчуците като портокалите например, за които се смята, че са здравословни, съдържат само едно основно хранително вещество, като витамин С, а т. нар. зеленчуци-парници са с множество хранителни вещества.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.