MENU

Домашни рецепти за кървящи венци

 

Домашни рецепти за кървящи венци

Домашни рецепти за кървящи венци

Кървящите венци са често срещан проблем, от който страдат много хора. И въпреки че причините за това състояние са от различен произход (липса на витамини, медикаменти, дентални заболявания, хормонален дисбаланс…), търпеливите и правилни грижи за устната кухина могат значително да го облекчат. Предлагаме ви няколко домашни рецепти за кървящи венци, чиято ефективност не е за подценяване. Опитайте ги и ще усетите чувствително подобрение.

1. Мажете венците с карамфилово масло

Смятано за един от най-ефикасните лекове, карамфиловото масло помага за намаляване на възпаленията на венците и значително спира кървенето. Достатъчно е само да втриете нежно няколко капки или да сдъвчете 1 – 2 зрънца от подправката. Може да усетите леко парене, но със сигурност ще има облекчение на проблема.

venci32. Втривайте във венците гел от алое вера
Растението алое вера има множество оздравителни свойства и едно от тях е именно намаляването на възпалението и кървенето на венците. Изстискайте лечебния сок от 1 – 2 листенца и нежно масажирайте венците с него. Оставете няколко минути да подейства и изплакнете устната кухина.
3. Натривайте венците с мед
Медът може да е сладък, но се отразява благоприятно на венците, тъй като има антибактериални свойства. Освен това е богат на витамини и минерали и осигурява необходимите за поддържане на добро дентално здраве хранителни компоненти. За целта натривайте венците с мед 2 пъти дневно.

4. Дезинфекцирайте устната кухина с масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антибактериално действие, с което неутрализира вредните микроорганизми. Просто добавете 1 – 2 капки в малко хладка вода и изплакнете устната кухина с разтвора след измиване на зъбите. По същия начин можете да добавите и една капка към обичайната ви паста за зъби и да изчеткате зъбите.

5. Жабурете устната кухина с подсолена вода

venci2Това е една от най-лесните и прости рецепти за справяне с кървящи венци. Достатъчно е в чаша хладка вода (не гореща, тъй като може да доведе до изгаряния) да разтворите 1 лъжичка сол и да жабурите с нея три пъти дневно.
6. Хапвайте повечко плодове и зеленчуци
Свежите и сурови плодове и зеленчуци не само са полезни за цялостното здраве, но и се отразяват също толкова благотворно върху състоянието на венците. Богати на витамини и минерали и нискокалорични, дъвченето им подобрява кръвообръщението във венците, а по този начин намалява кървенето.
7. Почиствайте старателно зъбите

Добрата устна хигиена е от първостепенно значение за състоянието на венците. Ежедневното миене (минимум 2 пъти), употребата на вода за уста и конец за зъби не само може да намали възпаленията и кървенето на венците, но и да ви предпази от подобни проблеми. По този начин ще се радвате на блестяща усмивка и ще държите зъболекаря далеч.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.