MENU

5 причини да оправяте леглото си сутрин

leglo_opravqne1

5 причини да оправяте леглото си сутрин

Оправянето на леглото сутрин е задължение, което мнозина избягват с куп извинения: „Защо да го оправям като довечера отново ще го развалям?“, „Сега нямам време“, „Никой няма да види, че не е оправено“, „Мама не е тук, за да ме накара“ и дори „Котката спи толкова сладко между чаршафите, защо да я будя?“. Звучи ви познато? Да, извиненията са лесни, но истината е, че оправянето на леглото сутрин е изключително важно за развоя на деня ви. При това е научно доказано 😉 Вижте защо!

leglo_opravqne41. Оправянето на леглото сутрин поставя правилно начало на деня ви
Може да ви звучи като незначително постижение, но всъщност ще даде добър тон на деня ви от психологическа гледна точка. Това ще е първата успешно свършена задача за деня, която ще ви накара да се почувствате горди и ще ви насърчи да свършите и следващата. И следващата. Така, докато се върнете отново в леглото, ще сте изпълнили куп задължения и ще осъзнали смисъла на малките неща в живота.
2. Оправянето на леглото сутрин води до по-добра продуктивност
Чудите се каква е връзката? Много просто – оправянето на леглото се превръща в ключов навик в ежедневието, нещо, което „включва“ веригата от други добри решения през деня. По този начин ще започнете да изпитвате по-силно усещане за добро благосъстояние и по-добри умения да контролирате бюджета си. Е, не бихте ли отделили – минутка две за тази работа?
3. Оправянето на леглото сутрин ще ви стимулира да поддържате ред в цялата стая.

Дори най-подредената и красива спалня изглежда разхвърляна с неоправено легло. И обратно – когато леглото е оправено, останалата част от стаята изглежда някак по-организирана, дори да не е в перфектно състояние. Опитайте и ще се убедите, че с много по-голяма лекота намирате вдъхновение за подреждане на спалнята по множество начини и дори с дребни подобрения.

leglo_opravqne34. Оправянето на леглото сутрин намалява стреса и подобрява настроението
Според проучванията човек прекарва около 1/3 от живота си в спалнята. Ето защо начинът, по който изглежда е пряко свързан и с настроението му. Признайте, че е трудно да се чувствате спокойни, отпуснати, сигурни и компетентни, когато сте заобиколени хаос. Но добре оправеното легло веднага ще придаде уют, хармония и увереност на помещението. Ще покаже, че държите на дома си и на себе си, а това от своя страна ще повдигне настроението ви и ще облекчи тежестта на проблемите ви. Според някои изследвания може дори да ви направи и по-щастливи.
5. Оправянето на леглото сутрин просто гали сетивата
Перфектно оправеното легло в хотелската стая ви привлича като магнит още щом пристъпите прага, нали? Едва ли обаче щеше да е така, ако спалното бельо беше струпано в безформена купчина отгоре, нали? Истината е, че гледката на оправеното легло в края на тежкия работен ден наистина действа релаксиращо върху съзнанието. Отчасти, защото изглежда някак чисто (дори да не сте сменявали чаршафите от дни), но и защото щом изглежда добре, ще ви накара да се чувствате добре.

От опит знаем колко досадни могат да бъдат някои домашни задължения, особено сутрин, когато цялото тяло (и ум) крещи, че му се спи. Но също от опит знаем, колко позитивно може да се отрази усвояването на някои ежедневни навици върху целия живот. Затова, докато кафето стане готово или чакате своя ред за банята, опънете чаршафите и намачкайте възглавниците върху леглото. При вида им вечерта, ще се радвате, че сте го направили 🙂

Written by:

Published on: 19/10/2015

Filled Under: Съвети

Views: 5123

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.