MENU

10 здравословни съвета за уикенда

weekend

10 здравословни съвета за уикенда 

Уикендът обикновено е времето, в което имаме възможност да си отдъхнем от стреса на работната седмица и да дадем на тялото си пълна почивка, включително от диетата и спортната тренировка. Но замисляли ли сте се, че точно така саботирате собствените си цели за по-здравословен и пълноценен начин на живот? Предлагаме ви 10 здравословни съвета за уикенда, с чиято помощ ще намерите баланса между активната и пасивната почивка. И изненадващо ще се чувствате по-удовлетворени!

Нали знаете, че нагласата определя до голяма степен развитието на една или друга ситуация? Така че ако подходите към уикенда с малко разум и предварително изготвен план, съобразен с личните ви цели, изобщо няма да възприемате ограниченията като такива, а ще се придържате към тях. И обратно, ако го приемете като време за безотговорни действия, ще развалите всичко, което сте постигнали.Предлагаме ви да включите сред заниманията си за уикенда и следващите 10 здравословни съвета.

11153877_s1. Правете упражнения сутринта преди всичко друго. Можете да използвате хубавото време за ободряващ джогинг, да се поизпотите на тренажора или да отидете до близкия фитнес. Но сутрешната физзарядка ще ви зареди с тонус и енергия.
2. Приготвяйте здравословна закуска. Добре знаете, че закуската е най-важното хранене за деня. Затова изненадайте близките си с нещо апетитно. Палачинки с банани, плодове, мюсли и мляко, яйца и бекон. Богатата на протеини храна ще ви зареди с енергия за целия ден.
3. Глезете се разумно. Със сигурност заслужавате награда след натоварената седмица. Но какво ще кажете за един масаж вместо кутия с бонбони или пакет пуканки вместо чипс. Подбирайте изкушенията и всичко ще е под контрол.
4. Старайте се да се храните като през седмицата. Вместо да поглъщате всичко, което видите и което си забранявате през седмицата, бъдете умерени. Парченце шоколад, чаша вино или парче пица не вредят никому. Просто гледайте да не прекалявате и няма да имате повод за угризения.
5. Предвиждайте малко време за релаксация. Няма значение дали ще го прекарате в усамотение с книга, филм, приятна музика или в компанията на близките хора. Важното е да му отделите пълното си внимание, да отпуснете тялото и сетивата си и просто да се наслаждавате на момента.

ID-1001673356. Не отивайте гладни на парти. В противен случай рискувате да пометете всички вредни храни, предвидени в такива случаи – солети, фъстъци, чипсове, съмнителни хапки…Хапнете нещо здравословно преди излизане и ще се чувствате добре.
7. Внимавайте с менюто, ако се храните навън. Постарайте се да хапнете нещо, което би влизало в редовната ви диета – риба, салата, месо или плодове. Дори да не спазвате такава тези храни няма да навредят на фигурата ви. Можете да прегледате предварително менюто в интернет и да помислите за опция, която задоволява вкуса ви.
8. Не се поддавайте на мързела. Бъдете продуктивни. Може да поспите 2 – 3 часа повече, но все пак гледайте да оползотворите почивния ден. И то активно. Сега е моментът да почистите дома, да излезете на разходка със семейството, да изпробвате нова рецепта – да направите всичко, за което не ви остава време през седмицата.
9. Срещайте се с приятелки. Уикендът е чудесен момент да се видите с приятелките, с които обикновено общувате предимно по телефона през седмицата. Отделете един час за кафе, клюки, шопинг или други женски занимания. Със сигурност ще се почувствате освежени и разтоварени.

10. Планирайте предстоящата седмица. Така по-лесно и по-бързо ще взимате решения за облеклото си, ще контролирате храненето си, ще намалите част от стреса и ще знаете какво трябва да вършите. Не позволявайте никому да ви убеждава да се отклонявате от принципите и самодисциплината си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.