MENU

Цветята на балкона според изложението му

balkon10

Цветята на балкона според изложението му

„Слънцето изгрява от изток, преминава на юг, залязва на запад, а на север не се вижда“. Това е стих за децата, чрез който да се запознаят с небето. Но е подходящ също и за любителите-градинари, които искат да аранжират правилнo зеленината на балкона си, така че да го превърнат в цветна благоуханна градина.

Изискванията на всяко цвете са различни – едни обичат ласките на директните слънчеви лъчи, други се нуждаят само от дневна светлина. И ако се чудите защо на балкона на съседите е толкова зелено въпреки всичките грижи, които самите полагате за цветята си, отговорът е много прост: онези, които отглеждате не са подходящи за разположението на балкона ви.

Ето няколко съвета, които ще ви насочат какви цветя да отглеждате на балкона си според географското му разположение, така че да се радвате на свежестта и прохладата им в топлите месеци.

balkon2_1Източен балкон
Хубавото на източния балкон е, че още от рано сутрин можете да се насладите на слънчевите лъчи, а защо не съчетано със сутрешното ви кафе?! А ако искате да сте обградени от зеленина, можете много лесно да го постигнете. Препоръчително е да  отглеждате цветя, които предпочитат полусянка. Но разполагате с голямо разнообразие от светлолюбиви растения Лобелия, Маргаритки, Циганче. Няма да сбъркате също и с Мушкато, Здравец, Бегония, Хортензия, Латинка, Далия, Агапантус, Клематис.
Южен балкон
Това разположение се смята за кралска класа, тъй като слънцето грее през целия ден. Идеално е за слънцелюбивите и средиземноморските видове растения – Олеандер, декоративни храсти, Лантана, Хубискус, Циния, Камбанки, Перфектно виреят и подправки като босилек, индрише, епидемиум, а защо не примесени с петунии. Тази палитра не само придава красота, но и предразполага към кулинарни занимания.

balkon3_1Западен балкон
На този балкон всяка лятна вечер може да бъде празник сред зелена свежест! Тук слънцето огрява следобед затова трябва да отглеждате цветя, които  обичат умерено слънце и не изискват много грижи. Често това са цветя с ярки цветове и силен аромат – например Иглика (цветовете й се отварят когато се стъмни), всякаква декоративна зеленина, Фуксия (Обичка).
Северен балкон
Въпреки че това е най – неблагоприятното изложение за отглеждане на цветя, северният балкон също дава опции за градинарство. Тъй като слънцето тук не се показва насочете вниманието си към растения, които не обичат директна светлина. Такива са папратите и техните производни или хортензията с нейните студено сини цветове. А ако все пак искате повече пъстрота, можете да опитате с Камбанки, Фуниики, Лупина или Лобелия.

Е, отглеждате ли цветята на балкона си според разположението му? А може би ще посочите и други успешни примери?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.