MENU

Основни съвети за хоби градинарите през юли

 

Основни съвети за хоби градинарите през юли

Основни съвети за хоби градинарите през юли

През горещите юлски дни е препоръчително да прекарвате повече време на сянка. Това условие обаче може да се промени, ако сте заобиколени от личен оазис, осигуряващ прохлада за тялото и наслада за очите. Но за да „ви служи вярно“, не бива да пренебрегвате грижите за него. Вижте нашите съвети за градинарство през юли и ги превърнете в свое хоби. Така и времето на сянка ще минава по-бързо.  

Градината през юли е наистина пищна и зелена. Но това може много бързо да се промени. Лъчите на жаркото слънце изгарят цветята, листата изсъхват, а всевъзможни насекоми унищожават корените и стъблата. Ето защо, основната задача на хоби градинарите в това време от годината е да поддържат здравето и свежестта на растенията – в двора, на балкона, у дома.

gradina41. Поливайте растенията редовно, а малките саксии дори два пъти дневно. Дори да няма слънце заушният въздух изсушава почвата и това спира притока на кислород и хранителни компоненти към корените, а от там към цветовете.
Какво става, ако забравите и листата на растенията в домашната градина увиснат? Необходима е ударна доза хидратация. Извадете ги от саксията и потопете корените изцяло в кофа с вода. Оставете да престоят така на сянка известно време, за да се възстановят. Ако този трик не помогне, опитайте да подкастрите растенията – в някои случаи това е последната възможност да ги върнете към живот. 
2. Подхранете и наторете растенията, особено онези, които раждат плодове.
Същото важи и за тревата в двора, но е препоръчително да го правите в дъждовен ден.
3. Преборете се с вредителите, които обявяват война по това време на годината. Ако не наблюдавате домашната флора и не реагирате навреме, растенията ви може да бъдат безвъзвратно унищожени. В случай на листни въшки, преди впръскване на специален препарат измийте листата под течаща вода или направо с градинския маркуч. При други насекоми се консултирайте със специализирани препоръки според вида на растението, пораженията или местоположението на вредителите по него.

gradina54. Не пресаждайте. Смяната на почвата е огромен стрес за растенията при температура от около 35 градуса.
5. Окастрете и подрежете прецъфтелите храсти (като рози, например), за да ги освежите за есента и да ги подготвите за следващо разцъфване през есента.
6. Косете редовно тревата. По този начин ще стимулирате растежа на свежа зеленина, която ще покрива земята като мек килим.
7. Привържете растенията и цветята с високи стъбла, за да не бъдат прекършени от внезапния летен повей на вятъра. Използвайте подходящи летвички, които са достатъчно стабилни за опора, но и не прекалено забележими. За повече естетика можете да използвате цветни панделки или пък конец.
8. Всеки ден събирайте реколтата от растенията, които дават плодове. По този начин ще избегнете презряването, а и ще облекчите стъблата от тежестта. 
И помнете, въпреки че може да гледате на градинарството – дори в условията на тесен апартамент с тераса, като на хоби, всички растения са живи същества, които се нуждаят от елементарни грижи, за да ви обгръщат с дълготрайна и прохладна свежест. Не ги пренебрегвайте и ще почувствате щедрата им благодарност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.