MENU

9 идеи за сплотяване на семейството

sploteno_semejstvo

9 идеи за сплотяване на семейството

Семейството е стълбът, на който се опираме в трудни моменти, затова добрите взаимоотношения с членовете му са ключов фактор за положителната ни настройка към околните. Родители, братя, сестри, съпрузи, деца – това са най-близките ни хора, чиято прегръдка носи заряда на любовта и силната привързаност. Не всичко винаги върви по мед и масло в семейните взаимоотношения, но силата на фамилията се крие в нейната сплотеност, дори членовете й да са се пръснали по света. Как да го постигнем?

Здравите семейни връзки се укрепват от родителите още в най-ранната възраст на децата. Много е важно уплътняването на свободното време и общуването с децата като с възрастни. Ако вашето семейство е прекарвало много време заедно, е твърде вероятно вие и съпругът ви също да се стремите да наложите този модел за децата ви. Не е трудно. Само трябва да ги откъснете от компютъра, таблета, телефона и телевизора. Вижте как.

1. Показвайте любовта си. Когато децата са малки, с радост се хвърлят в прегръдките ви и позволяват да ги обсипвате с целувки. Тийнейджърите пък постъпват точно обратно, но това не означава, че нямат нужда от ласки. Тайната е в подхода. Нека децата ви свикнат да бъдат целувани, когато най-малко очакват, особено, ако са в лошо настроение или си мислят, че са пренебрегнати. Дори и да изглеждат засрамени, в очите им ще видите благодарност.

splotqvane_semejstvo22. Бъдете благодарни. Благодарността е чувството, което укрепва всяко семейство. Благодарност, че сте заедно, че се стимулирате, че правите всичко един за друг. Казвайте го често на децата си, когато са ви облекчили в домашната работа, когато ви правят подаръци, когато са се държали добре. Ще научите децата си да оценяват подкрепата и всичко, което вие или някой друг прави за тях.
3. Смейте се заедно, повече и на висок глас. Доказана е лечебната сила на смеха, но най-сладък е той, когато е паралелно със смеха на децата ви. Първо научете сами себе си да обръщате на шега всяка дребна битова неприятност. Смеят ли се родителите, не след дълго ще избухнат и децата. А ако таткото е шегаджия, веселото настроение е гарантирано.
4. Правете упражнения. Дори и да се чувствате уморени, опитайте да си създадете навика за 15 мин. всички да се разгрявате преди излизане или поне го правете през уикенда. Положителната настройка е сигурна, а децата ви ще си създадат навици за цял живот.
5. Хранете се заедно. Това е един от навиците, които остават за цял живот. Семейната трапеза не е просто маса, върху която е подредена храна. Приготвяйки я, сервирайки я и опустошавайки я 🙂 вие имате време да правите нещата заедно, вдъхвайки и вкусвайки любими ястия. И това, ако не е сплотяване…

6. Четете книги. Четенето на книги е индивидуално занимание, но може да разчупите и стимулирате децата да четат повече, ако направите следното: определете Ден на семейното четене. Съберете се в дневната и се настанете с гръб един към друг. Идеята е всеки от вас да има четиво, но да не вижда другия. За децата ще е особено забавно, поне в началото, а после ще се зачетат и дори ще реагират, ако ги прекъснете. После обсъждайте прочетеното.
Прочетете още:
Защо е важно децата да четат книги?

splotqvane_semejstvo37. Организирайте домашно кино. Това вече е лесно и не иска предварителна подготовка. Изберете единодушно филма и прекарайте една страхотна семейна вечер, но може и без пуканки. Купи с плодова салата в ръцете на всички ще превърне фамилната кино вечер в здравословна такава.
8. Мисия „Зелен” дом. Почистването на дома не трябва да е дело само на родителите. Децата могат да бъдат перфектни помощници, ако имат стимул и дисциплина. Актуална тема е разделното събиране на отпадъци. Ще им бъде интересно да обясните защо е важно рециклирането и колко важно е сортирането на отпадъците – хартия, пластмаса, стъкло. Също така им създайте навици за цял живот – да гасят лампите на излизане, да спират водата, докато си мият зъбите, да пускат икономичните програми на пералнята.
Прочетете още:
Как да накарате децата да помагат у дома?
9. Обсъждайте изминалия ден. Привечер, след вечерята, но преди миенето на зъбите, разговаряйте. Кой какво е правил, неприятностите, късмета през деня, с кого са общували, какво са научили и децата, и вие самите. Дори и не винаги да имате силите за това, старайте се да обсъждате деня си възможно най-често. Това сплотява и укрепва взаимоотношенията ви. Резултатите ще наблюдавате през годините и едно е сигурно – направили сте всичко по силите си семейството ви да бъде такова, каквото е. Задружно, обичащо се и винаги насреща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.