MENU

20 насоки за здравословно хранене на децата

zdravoslovno_hranene_deca

20 насоки за здравословно хранене на децата

Една от най-трудните задачи, с които родителите се сблъскват в процеса на израстване на техните деца, е здравословното хранене. Някои опитват с наказания, други – с налагане на строг режим, а трети просто вдигат ръце и позволяват на малките да ядат каквото поискат, само за „да хапнат нещо“. Всичко това обаче не е нужно. Специалисти – педиатри споделят 20 важни насоки, които ще ви помогнат да приспособите децата си към здравословно хранене без много усилия. И без сълзи 😉

1. При приготвяне на закуска, обяд или вечеря, подбирайте храни, които цялото семейство харесва. Към тях обаче прибавяйте по едно-две неща които децата отказват да ядат. Току виж изобщо не разберат, че са там.

Прочетете още:

Полезни съвети за злояди деца

zdravoslovno_hranene_deca42. На децата сервирайте по-малки порции в сравнение с вашите. Така хем ще ги направите по-приемливи за детския апетит, хем ще си спестите ненужни загуби.
3. Поканете на гости приятелско дете, което не е злоядо. Понякога това е успеша тактика, тъй като вашият малчуган може да се повлияе от апетита на другарчето си и да се храни по-пълноценно в негова компания.
4. Поканете на обяд или вечеря възрастен (леля, вуйчо, приятелка), чиято компания вашите деца обичат. Може би пред тях те няма да прилагат многобройните си трикове за избягване на определени храни.
5. Не насилвайте децата ви на всяка цена да ядат храни, които не харесват.
6. Ако вместо да се хранят, децата ви си играят с храната в чиниите си, тихо я отместете, без разправии и сцени.

7. Направете времето за хранене по-приятно като подхващате увлекателни разговори с децата и се интересувате от текущите му занимания и интереси.

8. Дори само един човек да отговаря за готвенето в дома ви, опитвайте да включвате всеки член в подготовката за и след хранене: пазаруване, сервиране на масата, рязане на продуктите, миене на чинията.

Прочетете още:

5 мита за храненето, които всеки родител трябва да знае

9. Ограничете похапването и напитките между времето на основните хранения, за да сядат децата ви по-гладни на масата.

zdravoslovno_hranene_deca_310. Старайте се в дома ви да има предимно здравословни продукти за засищане на пристъпите на глад между храненията – ядки, плодове и зеленчуци, мюсли.
11. Респективно, ако децата ви огладнеят преди времето за основните хранения, поднесете му артистично някой от тези продукти. Едно чадърче, оригинално изрязан плод или зеленчук или чинийка с анимационен герой понякога могат да направят чудеса с апетита.
12. В хладилника си винаги имайте нарязан плод според сезона, консерва със сладка царевица, прясно мляко, черен хляб и други подобни здравословни нискокалорични вариации, подходящи за междинно засищане на глада.
13. Научете децата да пият вода или плодов сок едва след хранене, за да не се засищат преждевременно (а и да не се образуват газове в стомахчето им).

14. Поднасяйте новите храни, когато знаете, че децата са гладни – тогава те са по-отворени за нови вкусове.

Прочетете още:

Как да насърчите децата да приемат новите храни?

Програма за здравословно хранене на децата

zdravoslovno_hranene_deca215. Сервирайте ястия, включващи поне едно нещо, което децата ви харесват. Създайте правила на хранене за цялото семейство. Например, всеки да опита по малко от всичко на масата. А децата да могат сами да определят колко точно „малко“ .
16. Не използвайте млякото като заместител на основното хранене. То може да е допълнение, но не доставя на децата всички необходими хранителни компоненти, съдържащи се в останалите продукти като зеленчуци, плодове, риба, месо.
17. Освен, ако здравословното състояние на децата не го налага, не е нужно да ограничавате прекомерно солта в ястията. По-скоро внимавайте със сервирането на готови сосове, полуфабрикати и храни от топла точка в магазините.
18. Предварително планирайте менюто на децата за следващия ден (обяд, закуска за училище), за да избягвате сутрешното суетене.

19. Самите вие като родители, се старайте да се храните здравословно пред децата. Не забравяйте, те имитират модела, който наблюдават.

20. Избягвайте гледането на телевизия по време на хранене. И дори организирайте повече занимания на открито – разходки в парка, в планината, с колело… Никога не забравяйте, че ако цялото семейство участва в промяната, децата ви ще растат здрави, в добра форма и със здравословни хранителни навици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.