MENU

Цветотерапия – лечебната сила на цветовете

cvetoterapiq1

Цветотерапия – лечебната сила на цветовете

Цветотерапията е теория, обвита в екзотична тайнственост и провокираща въображението на всички, които не са чували за нея. Нашата задача е да хвърлим малко светлина по въпроса „Що е то цветотерапия?”  и да ви убедим, че не само има почва у нас, а и е изпитан метод за регулиране на лошото настроение.

Цветотерапията ще ви даде отговори на въпроси, които не сте си задавали съзнателно. На подсъзнателно ниво обаче винаги сте усещали, че един или друг цвят ви влияе. Защо това е така?

Цветотерапията доказва, че всички цветове имат свойството да предизвикват различни емоционални, психологически и физически реакции у човека и неговото поведение. Но не само това. Цветовете имат лечебна сила. Ако сте запознати с нея ще направите деня си по-позитивен и продуктивен, а както знаете – доброто настроение заразява околните!

Какво е Цветотерапия?

cvetoterapiq2_1Цветотерапията е един от най-старите методи за лечение, използвани от човека. Тя е част от холистичната медицина (профилактика и лечение, което подпомага естествения стремеж на човешкия организъм към самоизлекуване) и най-общо казано използва цветовете като способ за повлияване на вашето настроение и здраве.
Според принципите на тази наука всеки цвят има определена вибрационна енергия, която стимулира различни енергийни полета в тялото, които пък са отговорни за усещанията и емоциите ни. Терапията се извършва от професионалисти, които могат да ви научат как да използвате цветовете във всекидневието си.

Как протича една цветотерапевтична сесия?

Цветотерапевтичните сесии  се провеждат в тъмни стаи, в които терапевтът облива тялото ви  (цялото или определени участъци от него) със светлина и различни цветове. За тази цел се използват различни методи и инструменти като цветни оптични пързалки, цветни есенции по кожата, хромотерапевтични лампи и трептяща светлина. Всички тези способи по тайнствен начин спомагат за физическото и психическото ви благополучие.

Цветотерапията и въздействието й върху ума и тялото?

Цветотерапията се използва като помощно лечение при множество заболявания – астма, ревматизъм, треска, храносмилателни проблеми и много други. Приложима е при всякакви възрасти. А ето и какъв лечебен ефект имат отделните цветове:

 • cvetoterapiq3Жълто – стимулира ума и успокоява нервната система. Въздейства върху слънчевия сплит и храносмилателната система. Подобрява зрението.
 • Синьо – осигурява пълноценен сън и намалява апетита. Облекчава заболяванията на ендокринната и костната система.
 • Червено – възбужда сетивата и активизира физическата дейност. Ключов цвят за половата система – полови органи и сексуалност.
 • Зелено – действа успокояващо, символ на изобилие и плодородие. Важен цвят за сърцето и органите в гръдния кош.
 • Оранжево – повдига настроението и желанието за себеизява. Лекува бъбреците, пикочния мехур, стимулира работата на надбъбречната жлеза.
 • Лилаво – намалява стреса, изостря зрението и също потиска апетита. Влияе на епифизата, разположена в междинния мозък. Съзнателните ни решения тръгват от там.

Цветотерапия и приложението й у дома

У дома човек прекарва най-много време и затова той е чудесен терен за прилагане на цветотерапия. С подходящите цветове можете да активирате енергията си, да успокоите ума си, да спите по-добре и дори да регулирате теглото си. А ето и как да действате, за да постигнете вътрешна хармония.

 • Подбирайте разнообразни по цвят плодове и зеленчуци
 • Сменете спалното бельо с цветове, които ви носят мир и релаксация
 • Освежете дома си с подходящи мебели и боядисайте стените в меки тонове
 • Проучете пазара за лампи, които излъчват различна светлина
 • Носете дрехи и бижута според настроението и в подходящите цветове, когато сте навън. Неподходящият избор може да ви действа зле.

Макар и част от алтернативната медицина, цветотерапията може да промени живота ви. Дайте й шанс и се убедете до каква степен цветовете около и върху вас са фактор за добро здравословно състояние!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.