MENU

8 неща, които трябва да знаете за Боб Марли

bob_marley1

“Едно от хубавите неща на музиката е, че когато те завладее, не чувстваш болка” Боб Марли

Макар Робърт Неста „Боб“ Марли да си отива млад от този свят (едва на 36 години) музиката му и до днес е сред най-харесваните, а песните му са се превърнали в своеобразен химн на бунтарството, безгрижието и любовта към живота. И макар някои да го свързват с упадъчната класа и нездравословните навици на живот, Боб Марли всъщност е личност с голямо сърце, непоклатими принципи и фундаментална отдаденост на социалната справедливост.

Прочетете следващите 8 неща, които трябва да знаете за Боб Марли и вероятно ще погледнете на него с други очи.

1. Вярата на Боб Марли изиграва основа роля в утвърждаването му като личност и действа като двигател за неговата отдаденост на обществото.

Боб Марли е един от най-известните защитници на движението Растафари (религиозно учение, възникнало в началото на 1930-те сред бедното чернокожо население на Ямайка и разпространило се извън региона) и на свободата на афро-американската общност. Той остава верен на убежденията си отдаден растафарианец до края на живота си през 1981 г.

2. Музиката на Боб Марли е прославена в цял свят най-вече с активизма си…

Не случайно песните на Боб Марли са се превърнали в химн на свободата и равните права, в послание за освобождение на чернокожото население и неговата развнопоставеност, за глобална социална справедливост, за намаляване на бедността и потисничеството по света. Пропити с политически и културен активизъм, текстовете и до днес остават актуални, обединявайки протестиращи срещу несправедливостта по цял свят. Сред най-известните такива са „Get Up, Stand Up“, „War (No More Trouble)“, „Revolution“, „Burnin’ and Lootin“ и „Them Belly Full (But We Hungry)“.

bob-marley-vzglyad-risunok

“Най-хубавата извивка от тялото на една жена е усмивката й” – Боб Марли

3. …но Боб Марли пише много и за любовта.

От леките и ефирни със стабилно рок звучене мелодии за тийнейджърски романси до наситените, динамични реге балади за зрялата любов, любовните песни на Боб Марли обрисуват пъстроцветна картина на това най-велико чувство по същия начин, по който го правят активистките му химни на революцията. Едни от на-популярните са „Is This Love?“, „Turn Your Lights Down Low“, „Could You Be Loved?“, „Try Me“ и „No Woman, No Cry“

4. Боб Марли дава тласък на соло кариерата на Ерик Клептън

Кавър версията, направена от Ерик Клептън по песента на Боб Марли „I Shot the Sheriff“ и издадена през 1974 г в албума му „461 Ocean Boulevard“, се превръща в първия хит No 1 на британската звезда. Успехът на парчето допринася за представянето и на самия Боб Марли пред по-широка международна музика.

5. Децата на Боб Марли също жънат грандиозни професионални успехи

За краткия си живот Боб Марли успява да стане баща на 11 деца (10 биологични и едно осиновено) от 7 различни жени. И макар най-популярен за публиката да е първородният му син Зиги (Дейвид Неста) Марли, който също е филантроп и реге певец с 2 самостоятелни и над 12 групови албума, много от останалите също са преуспели професионалисти в сферата на музиката, модата, спорта и развлеченията.

bob-marley-bob-marli-muzyka

6. Боб Марли остава верен на убежденията си, дори когато животът му е изложен на риск.

През 1976 г. Боб Марли за малко не бива убит при засада докато репетира преди един активистки концерт в Ямайка. Загива неговият мениджър, а съпругата на певеца – Рита Андерсън, е тежко ранена. След като се възстановяват, те се преселват в Лондон, където издава следващите си албуми. Година по-късно обаче му откриват меланома на пръста на крака. Лекарите предлагат ампутация на пръста, за да се спре разпространението, но като предан растафарианец Боб Марли отказва, спазвайки религиозното убеждение, че ампутацията е грях. Той продължава да изнася концерти и се бори със сетни сили срещу развитието на болестта като накрая склонява да се извърши присаждане на кожа на мястото, където е трябвало да бъде направена ампутацията. Но е твърде късно. До късното лято на 1980 г. се появяват метастази в цялото тяло, включително в мозъка. Боб Марли почива през май 1981 г.

7. Песента на Боб Марли „No Woman, No Cry“ се превръща във фонд на ямайската кухня за вечни времена.

Доказателство за щедростта на Боб Марли е фактът, че той предоставя правата за може би най-известната си песен – „No Woman, No Cry“, на собственика на ямайската социална кухня. Авторските и лицензионни възнаграждения се превръщат във финансова издръжка за вечни времена, защото песента е била преиздавана в различни варианти десетки пъти.

bob-marley

8. Днес лятната вила на Боб Марли е превърната във ваканционен курорт.

Къщата на Бахамите, в която Боб Марли и семейството му използвали докато той бил жив и след смъртта му, днес функционира като добре устроено място за почивка. Марли Ризорт включва 16 апартамента, всеки от които носи името на негова песен.

Written by:

Published on: 29/06/2015

Filled Under: Musicbox

Views: 13706

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.