MENU

Почина Колийн Маккълоу, автор на “Птиците умират сами”

kolijn3

Почина Колийн Маккълоу, автор на “Птиците умират сами”

Колийн Маккълоу, писателката под чието талантливо перо се роди един от класическите любовни романи в световната литература – “Птиците умират сами”, е починала днес на 77-годишна възраст в болницата на австралийския остров Норфолк. Тъжната новина е била обявена от нейното издателство „HarperCollins“.

Колийн Маккълоу е публикувала общо 25 романа, първият от които е “Тим” (на български “Невъзможна любов”) от 1974 година. Екранизацията му през 1979 г. е една и от първите големи роли на Мел Гибсън. През годините Колийн Маккълоу продължава да държи първите позиции по продажби и популярност със заглавия в различни жанрове като “Колекционерът на Пеперуди”, “Лавина от убийства”, “Дългият път към дома”, “Сбогом на предразсъдъците”, поредицата “Господарите на Рим”.

Истинската си слава обаче Колийн Маккълоу дължи на сагата “Птиците умират сами”, издадена през 1977 г. Роман, продаден в над 30 млн. копия в световен мащаб и превърнал се в касов хит като телевизионен сериал, донесъл рекордните за онова време 1,9 млн. долара печалба. Историята на една забранена любов, пресъздадена от Ричард Чембърлейн, Рейчъл Уорд и Барбара Стануик се превръща в една от най-гледаните за всички времена. А Колийн Маккълоу става една от първите австралийски новелисти с международна популярност.

Прочетете още:

8 класически любовни романа

Въпреки че в последните години страдаше от влошено здравословно състояние, прогресивна загуба на зрение и артрит, Колийн Маккълоу до последния си дъх не спираше да твори. Книгата над която работеше бе втората част на излезлия през 2013 г., и по стечение на обстоятелствата оказал се последен приживе – “Време за мечти”

kolijn1

сн. ABC news

Преди да се отдаде на литературна дейност Маккълоу се занимавала с медицина, неврология и е преподавала в Йейлския университет в САЩ. В края на 70-те години се оттегля в уединение на остров Норфолк в Южния Пасифик, където среща и съпруга си Рик Робинсън. Двамата се венчават през 1983 г., когато писателката е на 46 години.

В лицето на Колийн Маккълоу световната литература загуби още едно безценно перо, оставило траен отпечатък в културното израстване на няколко поколения читатели от цял свят. Поклон пред паметта й.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.