MENU

7 причини да хапвате по ябълка на ден

qbulki

7 причини да хапвате по ябълка на ден

Ябълка на ден държи лекаря далеч от мен” – освен, че има рима, има и безспорна истина в това твърдение. И смятаме да ви го докажем 🙂

Ябълката присъства в менюто на човечеството от хиляди години. Може би заради древните им корени днес са известни повече от 7000 вида ябълки! Без да е необходимо да бъдем експерти по сортове ще ви успокоим, че тези, които растат в овощните ни градини, са напълно достатъчни и като вкус, и като хранителни свойства, за да „изправят на крака” имунната ни система.

Без значение от цвета – зелена, жълта, червена, една изядена или изпита като сок ябълка на ден върши чудеса! Ябълките са обогатени с важни витамини и минерали и са отличен източник на фибри. Те са с разнообразен вкус (сочни, кисели, сладки, сухи) и не е трудно да ги включите в дневния си хранителен режим, защото няма магазин, в който да не ги продават или градина, в която да няма ябълково дръвче.

Не е задължително да се ядат сурови – може и да ги добавяте в различни рецепти като пайове, шейкове, карамелизирани, прясно изцедени, печени и какви ли още не. А сега да видим и защо няма да имате нужда от лекар благодарение на ябълките.

Вижте още:

Рецепта за ябълков пай

qbulki21. Ябълките съдържат мощни антиоксиданти. Въпреки че повечето плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти, в ябълките има изобилие от тях, и най-вече един от най-мощните – кверцетин. Той стимулира имунната система и предотвратява различни заболявания. Набавяте си го с точно една (може и повече, разбира се) ябълка на ден.
2. Ябълките подобряват зрението. Поради високото съдържание на антиоксиданти, ябълките могат да се похвалят с фантастични ползи за здравето на очите и могат да помогнат за предотвратяване на катаракта („старческо перде” на очите). Многобройни проучвания показват, че хората, които консумират богати на антиоксиданти плодове, като ябълки, свеждат до минимум вероятността да я развият.
3. Ябълките са богати на фибри. Фибрите спомагат за подобряване функциите на храносмилателната система и като цяло поддържат чревния тракт в добро състояние. Те контролират чувството за глад, което означава, че една ябълка е чудесна здравословна закуска между храненията. Нещо повече, фибрите в ябълките снижават нивата на холестерола и предотвратяват появата на диария и запек.

4. Ябълките детоксикират черния дроб. Една ябълка на ден е достатъчна и за да поддържате черния дроб здрав. Когато работи нормално, той е в състояние да се справи с вредните токсини от тялото без нужда от лекарствени средства за пречистване на организма.

qbulki35. Ябълките повишават издръжливостта. Хапнете една ябълка преди тренировка. Тя ще улесни достъпа на кислород до белите дробове, което пък ще удължи времето за упражнения. Ако ще ви бъде по-лесно, направете си фреш и отпивайте от време на време.
6. Ябълките топят килограми. Дори само веднъж в живота си да сте били на диета, със сигурност знаете, че организмът не трябва да чувства глад. Това се постига с междинни хранения с нещо леко. Като ябълка, например. Закуската с нея е супер вариант – ядете храна с ниско съдържание на калории, която потиска апетита. Хрупайте тези животворни плодове всеки път, когато почувствате глад и така, когато дойде време за обяд или вечеря, ще ядете по-малко.
7. Ябълките са микс от полезни вещества. Витамините А, В, С, К и Е се съдържат в изобилие само в един плод, а редовната консумация снижава риска от ракови заболявания, инсулт, диабет и сърдечно-съдови проблеми. В допълнение, тези хранителни виртуози помагат за защита на мозъка от болестта на Алцхаймер и от Паркинсон, а дори и да предотвратяват кариеси.

Накрая ще си позволим един съвет. Може би сте забелязали, че понякога вместо да ви заситят, ябълките направо „изстъргват” стомаха и усещането за глад се засилва. Най-вероятно сте попаднали на зелена ябълка, от която зъбите ви са изтръпнали и киселият вкус ви дразни. По-добър вариант са дребните сортове или червените и жълти ябълки. Също така по-бавно и засищащо е да ядете нарязана на парченца ябълка, отколкото цяла. Както и да я предпочитате обаче – на прав път сте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.