MENU

6 знака, че сте работохолик

rabotoholisam

6 знака, че сте работохолик

Работохолизмът, или пристрастеността към работа, е зависимост като всяка друга. Разликата е, че тази се приема от обществото. А в някои култури е дори на почит. За съжаление, последиците от нея могат да бъдат също толкова пагубни, колкото и тези от всички останали пороци: да засегнат здравето, социалния живот, живота на близките хора. Вижте кои 6 знака показват, че сте работохолик и направете първата крачка в нова посока: признайте, че сте такива. А след това намерете начин да промените ситуацията, за да не пострадат другите аспекти от живота ви.

rabotoholisam21. Не признавате, че сте работохолик
Подобно на всички останали хора, страдащи от някаква зависимост, работохолиците отказват да говорят за своята склонност към постоянна заетост и вместо това се опитват да я оправдаят, а в повечето случаи да се измъкнат от разговора.
2. Чувствате се изплашени
Много работохолици оправдават поведението си с обяснението, че работят толкова много, защото се налага – а не защото те самите го искат. Но това също е защитен механизъм. Всъщност работохолиците са провокирани от някакво чувство на страх – да не изгубят работата си, да не изпаднат във финансова нестабилност или дори заради по-лични мотиви.
3. Имате ниско самочувствие, а работата ви кара да се чувствате по-добре
Много често работата се превръща в бягство при вътрешноличностни проблеми, които работохолиците дори не осъзнават, че имат. В работата те се чувстват значими, одобрени и признати в обществен план. И въпреки че е хубаво това да е източник на щастие и единствен, не бива да бъде единствен в един истински пълноценен живот.

rabotoholisam14. Не сте щастливи у дома
Заравяйки глава в работата си, работохолиците успяват да избягат от проблемите или липсата на щастие у дома. И въпреки че може да се оформи един омагьосан кръг, който да пренесе дискомфорта от едното на другото място, работата пак ще си остане бягство.
5. Балансът и въздържанието са ви непознати понятия
В някои случаи работохолиците може да обичат онова, което правят, повече от всичко друго в живота си – дори от семейството си. Това обаче се превръща в проблем заради неспособността им, или по-скоро незнанието, как да внесат баланс в живота си като се противопоставят на вътрешния си импулс.
6. Не знаете кои сте извън работата си
Извън зоната им на комфорт, т.е извън работна среда, повечето работохолици се чувстват несигурни, общуват трудно и биват обзети от пристъпи на паника. Те се идентифицират чистосърдечно със своята дейност и сякаш губят себе си в нея.

И така, ако сте разпознали някои (или всички) знаци на работохолизма, не бързайте да се плашите. Както знаете, първата стъпка към всеки проблем е разпознаването му. И признаването му. Е, работохолици ли сте?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.