MENU

… първата снимка с хора е направена преди 176 години?

4662380669_cee0623b1f_z_1

… първата снимка с хора е направена преди 176 години?

Първата снимка, на която са заснети хора, е направена през далечната 1838 г. от известния френски фотограф Луи Дагер – същият, изработил специалната техника за снимки със сребърен слой (дагеротипия).

На черно-бялата фотография, показваща пустия Париж, е уловена фигура на мъж, който си чисти обувките. Спорно е дали той си чисти обувките на машина или на снимката има и втори човек. Вляво се простира булевард „Темпъл“, който по онова време бил доста оживен, заради многото магазини, кафенета и театри.

Интересното е, че макар всичко на снимката да изглежда безлюдно, в града в момента на заснемането всъщност е кипял живот. Трафикът и оживлението обаче не се виждат, защото тогава можело да се заснема само статика, не и динамика. Така улиците изглеждат празни, защото всички пешеходци и кочияши се движели и оставали незабележими на снимката. Мъжът е уловен в кадър, защото стоял на едно място достатъчно дълго време. А времето за експонация отнемало между седем и десет минути.

snimka

Фотографията е направена с т.нар Дагеротип във времена преди навлизането на двигателите с вътрешно горене, електричеството, телефонът и други важни изобретения, изградили модерния живот. И освен, че е първият кадър, заснел хора, това със сигурност е и първата известна снимка на Париж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.