MENU

19 интересни фактa за Дж. К. Роулинг и книгите й

19 интересни фактa за Дж. К. Роулинг и книгите й

19 интересни фактa за Дж. К. Роулинг и книгите й

Джоан Роулинг, по-позната като Дж. К. Роулинг, е английската писателка, добила световна слава с най-известната фентъзи поредица за деца – тази за приключенията на младия магьосник Хари Потър. Седемте книги за „момчето, което оцеля” са продадени в над 450 млн. копия в цял свят, издадени са в над 200 държави и са преведени на над 70 езика, включително и латински. Спечелили са множество награди, а филмите по тях са донесли приходи от над 8 млрд долара и 12 номинации за Оскар!

През 2012 г. Дж. К. Роулинг издава първия си роман за възрастни – „Вакантен пост”, а през март 2014 г. у нас излезе и криминалният трилър „Зовът на кукувицата” на Робърт Глабрейт, който се оказа псевдоним на самата Роулинг.

Дж. К. Роулинг е феномен в писателския бранш. Надарена с невероятно въображение и огромно сърце (милиони от приходите й отиват за благотворителност), тя е изключителна личност с главозамайващи обрати в личен и професионален план. Вижте защо:

JK-Rowling_21. Първата си история пише на 6-годишна възраст – за заек, болен от шарка.
2. Инициалът К. в името е от името на баба й по бащина линия – Катлийн.
3. Идеята името й да започва с инициали е на издателите й, защото се опасявали, че начинаеща жена – писател, не би била толкова успешна, колкото мъж.
4. Дж. К. Роулинг и Хари Пoтър са родени на една и съща дата – 31 юли.
5. Най-близките приятели от детството на Дж. К. Роулинг са брат и сестра с фамилно име Потър.
6. Любимият предмет на Дж. К. Роулинг в училище бил английският език, а в университета изучавала френски език и култура.
7. През 1990 г., когато е на 26 г. заминава за Португалия, за да преподава английски език. Там се запознава и омъжва за Джордж Арантес, телевизионенжурналист – баща на дъщеря й Джесика. След развода Роулинг се мести в Единбург, Шотландия, за да бъде по-близо до сестра си.
8. Следващите години са тежки за Роулинг – тя е самотна майка е, разчитаща единствено на социални помощи.
9. В момента е омъжена за анестезиолога Нийл Мъри, от когото има син и дъщеря.
10. Идеята за момчето – магьосник й хрумва докато пътува с влака между Манчестър – Лондон. В бързината нахвърля идеите си върху салфетка.
11. Имената на домовете в училището за магия „Хогуортс” й хрумват докато пътува със самолет. Записва ги върху хартиената торбичка за прилошаване.

12. Най-добрата приятелка на Хари – Хърмаяни Грейнджър, е вдъхновена от самата Роулинг като дете.

13. Първата книга от поредицата – „Хари Потър и философският камък”, е написана в няколко кафенета в Единбург на пишещата машина, с която Роулинг излизала от вкъщи. До нея дъщеря й кротко спяла в количката си. Започва я през 1990 г, завършва я през 1995 г, издадена е през 1997 г.

14. Малкото издателство „Блумсбъри“ е единственото (от общо 12), съгласило се да купи историята за Хари Потър за сумата от 4000 долара. Книгата има главозамайващ успех. След оглавяването на английските и американски класации с книгата, Дж. К. Роулинг се отдава на писането. Поставено е началото на поредицата, с която израстват милиони деца по света!

15. През следващите години са издадени „Стаята на тайните” (любиматаJK-Rowling3 на Роулинг), „Затворникът от Азкабан”, „Огненият бокал”, „Хари Потър и Ордена на феникса”, „Хари Потър и нечистокръвният принц”. През 21.07.2007 г. излиза от печат и последната книга „Даровете на смъртта”. Тя чупи всички рекорди по продажби като и до днес е най-бързо продаваната книга на всички времена.
16. През 2010 г. пред Опра Уинфри Дж. К. Роулинг признава, че не изключва вероятността да има и нови книги от поредицата.
17. Екранизациите на романите за Хари Потър оглавяват всички бокс офиси, а приходите от тях възлизат на милиарди долари.
18. Дж. К. Роулинг категорично настоявала да не се разкрива, че е автор на „Зовът на кукувицата”. Но след като това така или иначе се случва, тя дарява приходите от продажбите на ABF The Soldiers’ Charity – организация, подпомагаща служещите войници, ветераните и техните семейства. Макар да нямат успеха на поредицата за Хари Потър, продажбите на двете книги за възрастни са повече от успешни.

19. Бъдещите творчески планове на Дж. К. Роулинг са свързани с продълженията на „Зовът на кукувицата”. И това не е случайно. Историите за Хари Потър са сами по себе си кримки, защото писателката е почитателка на жанра и плановете й са да се развива в тази посока.

Дж. К. Роулинг  е една от най-добрите писателки на нашето време. Наградена е с  Ордена на Британската империя, френския Орден на Почетния легион и наградата „Ханс Кристиан Андерсен“.

Тя е втората най-богата жена в света след Опра Уинфри, а фентъзи поредицата за Хари Потър е третата най-продавана книга в света след Библията и „Малката червена книга“ на Мао Дзъдун.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.