MENU

6 любими приключенски книги за подрастващи деца

knigi_1

6 любими приключенски книги за подрастващи деца

След като ви представихме 6 от най-любимите детски книжки за деца, дойде ред и на втората литературна партида – този път на приключенска тематика и за попораснали деца. Деца, които вече могат да четат сами и биха станали съпричастни с патилата, историите и неволите на някои от най-емблематичните персонажи. И дори малчуганът ви да се увлича от друг тип жанр, следващите заглавия изобщо не са за пренебрегване, защото могат да изиграят важна роля в изграждането на характера и културните им познания. Ето 6 от най-любимите приключенски книги за подрастващи.

Pippi11. Пипи дългото чорапче. За феновете на творчеството на Астрид Линдгрен Пипи е не просто любим персонаж. Пипи е революция в литературата за деца и както всяка друга класика я препрочитаме и като възрастни. Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче е 9-годишно рижо създание с причудлив нрав, притежаващо изумителна сила, маймунка и кон. Живее в стара вила с гръмкото име вила Вилекула, има си двама приятели – Томи и Аника, готви страхотно и нищо и никой не е в състояние да я спре, ако реши да вдигне бик над главата си.
2. Том Сойер. Заедно с продължението си „Хъкълбери Фин” е най-известният роман на класика на американската литература Марк Твен. Със затаен дъх сме отгръщали страниците, за да се впуснем в приключенията на хлапака с ожулени колене, къси окъсани панталонки и непокорен нрав. Кой не е мечтал да престъпва забрани, да се подава на изкушенията, да се къпе където не трябва, да се забърква в неприятности, да разкрие убийство и да намери голямата си любов? Е, Том го постига.
3. Магьосникът от Оз. Също американска класика, достигнала до сърцата на милиони деца по света. Разказва за приятелството и силата да приемаш хората до теб такива, каквито са. Авторът Лиман Франк Баум ни отвежда в света на малката Дороти, живееща във фермата на леля си и чичо си в Канзас. Приключенията започват, когато Дороти и верният й приятел Тото се озовават във вихъра на торнадо, което ги отвежда до непозната страна на име Оз. Докато червенокосата героиня търси пътят към дома се среща с емблематичните герои на детската литература – Страхливия лъв, Плашилото, Тенекиеният човек. 

robinson14. Островът на съкровищата. Робърт Луис Стивънсън създава един от най-четените и екранизирани романи за деца. За много от нас това е първият допир със света на морските разбойници, съкровищата и … рома.  Героят Джим попада на карта, упътваща желаещите да намерят тайнствено съкровище, намиращо се на неизвестен остров. С група верни приятели Джим предприема опасното приключение без да подозира какво му готви страховитият океан. Островът на съкровищата е реален остров, намиращ се в Карибско море и това е оригиналното му име.
5. Робинзон Крузо. Героят на английския писател Даниел Дефо ни е докосва по неповторим начин. Книга, от която се научаваме да вярваме в силите си, да се радваме на малките неща в живота и никога да не се предаваме – истинска класика от Просвещението. Робинзон Крузо корабокрушира и прекарва 28 години на остров, обитаван от негостоприемно племе, сред което обаче намира верния си приятел Петкан. Блестяща адаптация на историята (има разлики, разбира се, но феновете на историята ще го оценят) е филмът с Том Ханкс в главната роля – „Корабокрушенецът”.
6. Оливър Туист. Не може да пропуснем втория публикуван роман на любимия ни Чарлс Дикенс и първият английски роман, в който главният герой е дете. Приключенията на сирачето Оливър са разказани със силна доза сарказъм и черен хумор.  Четейки го ни обхваща мрачно и тягостно настроение, което на моменти се разсейва от пролуките светлина в историята и надеждата, че Оливър ще срещне истински приятели и ще избяга от бандата на измамникът Фейджин.

Не сме забравили и “Емил от Льонеберя”,Карлсон, който жевиееше на покрива”, “Ян Бибиян”,Патиланско царство”,Антон и Точица”, “Белият зъб”,Алиса в страната на чудесата” или “Малкия принц”.  Оставяме на вас да добавите вашите любими детски книжки към изброените 6.

One Response to 6 любими приключенски книги за подрастващи деца

  1. Avatar Бери says:

    Eххх, обичам Пипиииии <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.