MENU

Как да подобрите качеството на съня си?

 

Как да подобрите качеството на съня си

Как да подобрите качеството на съня си

Сънят е най-големият подарък, който можете да направите на тялото и ума си, когато дойде време за почивка. Освен биологическа необходимост, сънят е и средство за ободряване и зареждане с нови сили. Да не говорим колко добре се отразява на физическото ни излъчване и общуването с околните.  И обратно – ако имате разстройство на съня то вие не успявате да почивате пълноценно. Тонусът пада, повишава се нивото на стреса и усмивката ви повяхва.

Причините за нарушеното качество на съня могат да бъдат от най-различно естество  (вредни навици, преумора, стрес), но за вас подбрахме няколко изпробвани метода за сприятеляване с възглавницата, които ще  ви помогнат да гледате на спалнята си с нови очи.

ID-1001310321. Използвайте спалнята само за секс и сън. Всичко останало – четене на книги, хранене в леглото и особено гледането на телевизия, нарушава съня и в дългосрочен план може да причини хронично безсъние.
2. Не си лягайте докато не усетите, че наистина ви се спи. В противен случай ще се измъчите от постоянното въртене в леглото и ще ви налегне чувство на тревожност, а както знаем тревогата не е най-добрия приятел на съня.
3. Настройвайте алармата си за един определен час и се събуждайте тогава, не по-късно (включително и в почивните дни). Дори и да не сте поспали добре през нощта ставането в едно и също време ще укрепи биоритмите на организма и ще създаде режим, който ще укрепи съня ви.
4. Всяка вечер отделяйте време за психологическо отпускане. С подходяща музика и удобен кът за релакс това няма да бъде мисия-невъзможна. Целта е да не пренасяте в леглото тревогите на изминалия делник. Ако ви предстои динамичен утрешен ден съставете си план на ангажиментите. Така ще си спестите дългото премисляне на нещата в хоризонтално положение.

5. Непосредствено преди лягане се заемете с нещо приятно. Поиграйте с домашния любимец, четете книга или просто изпийте чаша червено вино с крака, изпънати върху табуретката.

ID-1001347086. Ограничете алкохола. Чаша червено вино може, но не и спиртни напитки. Дори и бързо да ви обори съня, той със сигурност ще бъде накъсан и ще се събудите в не най-добрата си форма.
7. Ако не спите добре през нощта, то избягвайте дневното дремване, защото то ще доведе до още по-неспокоен сън.
8. Въпреки че в някои случаи физическата умора действа благоприятно на съня, страдащите от безсъние трябва да я избягват непосредствено преди лягане.
9. Не си лягайте гладни. Класическо средство срещу проблеми със съня е чашата топло мляко с мед. Тя създава чувство на ситост и успокоява нервната система.
10. Забравете за цигарите точно преди сън (най-добре ще бъде напълно да забравите за тях). Никотинът пречи на пълноценното заспиване.
11. Осигурете си нормална температура в спалнята. Сънят не обича горещината и студа.
12. Ако спалнята ви има нужда от ремонт или нови мебели, не го отлагайте. Боядисайте стените в меки тонове, купете си плътни завеси или щори, а защо не изпробвате съблазняващо кожата ви спално бельо? Не се знае – може пък разковничето към пълноценен сън да се крие именно в интериора на стаята.

13. И накрая, но не на последно място – ако сте чувствителни към шума или не ви е достатъчно тъмно, то не пречи да имате под ръка тампони за уши и маска за очите.

Ако и вие имате изпитана рецепта срещу безсънието, ще се радваме да допълните списъка. Сладки сънища!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.