MENU

10-те закона за уважение към книгите

 

10-те закона за уважение към книгите

10-те закона за уважение към книгите

Интелектът на човек не се измерва само с броя книги, които е прочел и с онова, което е научил от тях. Той в огромна степен зависи и от отношението, което проявява към тях докато разлиства страниците им. Защото книгите заслужават уважение не заради субективната преценка на тяхната полезност, а заради това, което са – късчета култура, родени от нечие въображение, опит или страст, които все някой ще припознае като безценен източник на знания.

Вижте кои са 10-те закона на уважение към книгите и ги превърнете в свое безапелационно правило, без значение дали ги разлиствате случайно или са ваша любима творба.

1. Пази всяка книга като зениците на очите си – тя е безценна съкровищница от знание и отваря вратите към един непознат и по-вълнуващ свят!

2. Не пипай книгите с мръсни ръце – измивай се преди да четеш!

3. Не плюнчи пръсти и подсушавай ръцете си, когато разгръщаш книги!

4. Не кашляй и не кихай върху страниците!

5. Не пиши, не драскай и не се подписвай в книгите – всяка страница е свещена и не заслужава да бъде накърнена. Дори да са за подарък, потърси друг начин да оставиш посланието си!

6. Не отбелязвай страниците с подгъване на ъглите!

7. Не оставяй книгата разтворена и не слагай твърди предмети върху нея или между страниците й!

8. Пази книгата от влага, прах и мазнини!

9. Помни, че книгата трябва да е чиста и здрава, защото ще я четат други след теб, а навярно и на теб ще се наложи да я отвориш повторно.

10. Обичай и пази книгите! Те са най-добрият и верен твой приятел, който може да те разсмее, да те разтовари, да те поведе по необятни светове и да ти помогне в най-тежките моменти от живота ти.

Ако сте от онези страстни любители на книги, които изпадат в транс, когато влязат в книжарница, видят богат домашна библиотека или самите те имат такава, то вероятно несъзнателно вече спазвате по-голяма част от тези закони. Но за да бъде четенето удоволствие е нужно и нещо друго – култура на четене. Вижте няколко полезни правила, които не само ще направят процеса на четене по-приятен, но и ще благоприятстват физическия ви и здравословен комфорт. 

  • ID-100205507Не четете до преуморяване – мозъкът започва да работи по-бавно и трудно усвоява информацията. Така утре може да се наложи да препрочетете страниците.
  • Не четете при шум и разговори – разсейването пречи на мозъка да се концентрира върху написаното.
  • Не четете веднага след ядене – тялото е заето с обработването на храната, което често предизвиква сънливост и липса на енергия за други интелектуални дейности.
  • Не четете в легнало положение, защото ще навредите на очите си – доказано е, че изкривяването на ъгъла на тялото при четене се отразява пряко върху остротата на зрението и фокуса.
  • Не четете превити и изкривени над книгата.
  • Четете така, че светлината да пада отляво.
  • Не четете, когато очите ви са изморени – рискувате да си причините главоболие.
  • Не четете при слабо осветление – зениците се разширяват от недостига на светлина и след един по-дълъг период от време ще настъпят отклонения в зрението.

Книгите са задължителна и неразделна част от културната и ценностна система на всеки себеуважаващ се индивид. Затова четете докато сте млади, защото когато остареете, ще бъде късно!

Written by:

Published on: 12/04/2019

Filled Under: Библиотека

Views: 8471

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.