MENU

8 нервни навика, които вредят на здравето ви

 

8 нервни навика, които вредят на здравето ви

8 нервни навика, които вредят на здравето ви

Нервните навици често са по-дразнещи за околните, отколкото за човека, който ги проявява, но истината е, че всички ги имат. Просто при едни са явно забележими, а при други – косвени. И в двата случая обаче тези на пръв поглед несъзнателни тикове изобщо не са толкова безобидни. Те могат не само да увредят сериозно целостта на кожата, косата или зъбите ви, но и да предизвикат по-сериозни състояния. Вижте кои са 8-те най-често срещани нервни навика и начина, по който могат да повлияят зле на здравето ви.

Гризете си ноктите

Всеки път, когато сте нервни захапвате пръста си и дори не усещате болка. Това не само ви пречи да поддържате хубав маникюр, но може да увреди трайно ноктите и кожата около тях. Да не говорим за лесния обмен на бактерии между устата и кожата и обратно – от нокътя към устата. Всичко това може да предизвика нежелани инфекции, включително на венците и гърлото. За да се отървете от този досаден навик опитайте да лакирате ноктите с горчив лак.

naviciУвивате косата си около пръста
Усукването и увиването на кичур коса около пръста с времето може да доведе до трайно увреждане на корена му. В резултат може да се появи постоянно оголване на различни части от скалпа или някаква инфекция.
Пукате си врата
Насилственото усукване на главата на една страна освобождава газове, натрупани между прешлените с шумно пукане. Въпреки че това действие може да носи облекчение, регулярното пукане на врата може да направи околните връзки хиперподвижни и по-податливи на нараняване. Освен това прекомерното движение може да предизвика износване във фасетните стави (малки стави между прешените) и с времето да доведе до артрит.
Облизвате или хапете устни
Нервното облизване на устните ги излага на действието на храносмилателните ензими в слюнката ви. Проникнали в кожата, те могат да доведат до дерматит или възпаление, което от своя страна да направи устните сухи и напукани. Хапането на устните от своя страна може да доведе до образуването на фибром – твърд оцветен израстък, който се отстранява с хирургическа намеса.

Стискате зъби
Стискането и скърцането със зъби (бруксизъм), когато сте под стрес може да окаже влияние на денталното ви здраве. Стискането може да предизвика напукване или счупване на някой зъб, което от своя страна да изисква поставяне на коронка или имплант. В по-тежки случаи може да се стигне до увреждане на челюстта. Много често това несъзнателно действие се дължи на криви или липсващи зъби или на неправилна захапка. Ако имате този навик, консултирайте се с ортодонт.

naviciПипате си лицето
Постоянното пипане на лицето или чоплене на някоя пъпка може да увреди повърхностния много тънък и фин слой на кожата. Ако мястото прокърви, може да се образува постоянен белег. А ако ръцете ви са мръсни, можете да замърсите кожата и да се появи пъпка, която после също толкова ожесточено да чоплите. Опитайте се да държите ръцете си заети, когато сте нервни и хидратирайте добре кожата на лицето, за да неутрализирате пъпките.
Гризете вътрешността на бузата си
Подобно на гризането на ноктите, този навик също може да доведе трайно увреждане. Често вътрешността на бузата се подува и става много по-лесно да я гризете на едно и също място. А дори след зарастването, навикът остава. С времето това може да премине в хронично възпаление, да се появи кървене и дори белег.

Гризете края на молива или химикалката

Този нервен навик ви излага на опасност от микробите, които са се събрали в края на пособието за писане. Те може да са попаднали там от мръсните ви ръце, от мястото, където държите моливите си, дори от околната среда. Да не говорим за вредата, която нанасяте на емайла на зъбите си. Едно по-рязко захапване може да създаде много работа на зъболекаря и много главоболия на вас.

Е разпознахте ли се някъде или имате друг нервен навик в ситуация на стрес?

One Response to 8 нервни навика, които вредят на здравето ви

  1. Avatar Мики Маус says:

    търкане на очите…на мен ми се случва често, когато например видя някой да прави нещо което ме дразни, и се опитва да се правя че не забелязвам, или просто когато ми се иска да ударя в лицето някой грубиян, но се сдържам….преди време ми се появи и трептене на мускул на лицето, па-точно от лявата страна на носа(нали се сещате като видите някой да крещи, как му се набръчква носа и горната устна се повдига нагоре), е не ми се появяваше тази физиономия просто ми трепереше носа, дори да се усмихвам….та ходих на лекар и и казаха да си излея негативните емоции които са ми се насъбрали..след като се разкрещях на няколко човека и счупих огледалото на една кола, тикът по чудо изчезна, и дори сънят ми стана по-спокоен…поучително нали?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.