MENU

“Kaк Пруст може да промени живота ви”

 

Издател: Фабрика за книги
Автор: Ален де Ботон
Страници: 228 стр.
Цена: 18 лв.

Опирайки се на примери от биографията на френския писател и критик, но и позовавайки се на литературни типажи, сътворени от перото на Пруст, Ален де Ботон предлага на читателя любопитна житейска философия.

189307_b_1Докато се е радвал на сравнително крепкото си здраве, сутрин Пруст пиел по две чаши силно кафе с мляко. Обичал ароматната течност да минава през филтър и да се стича капка по капка. В ранните часове от деня четял внимателно и детайлно и най-малките карета от вестниците. След това, благодарение на фантазията си, ги превръщал в трагични или комични романи. Любимото му четиво преди сън пък било разписанието на влаковете. Имената на гарите го карали да изгражда невидими светове, да заплита семейни драми и да чува звука от хлопките на кравите в полето. Никога не бързал и винаги бил жаден за подробностите и нюансите на случващото се около него.
А когато не се бърза, се получава по-интимна съпричастност с нещата около нас. Нещо повече – предимството, което ни дава подобен ритъм на живот, е във възможността светът междувременно да стане по-интересен. Такива и много други поуки се разкриват пред читателя в книгата „Как Пруст може да промени живота ви”.
“Как Пруст може да промени живота ви” е книгата, с която читателят може да разплете връзката между Монти Пайтън, потомката на Софроний Врачански и Марсел Пруст, предлагайки решения на следните екзистенциални въпроси:

Как да откриваме щастие от скритите тайни на нещата? Колко е важно да намерим свой собствен почерк в живота? Каква е стойността на наглед скромните сцени от заобикалящото ни? Това са само част от въпросите, засегнати в книгата. И още:

  • Как да живеем тук е сега;
  • Как да извличаме полза от прочетеното;
  • Как да не прахосваме времето си;
  • Как да страдаме с удоволствие;
  • Как да изразяваме чувствата си;
  • Как да бъдем добри приятели;
  • Как да ни се отворят очите;
  • Как да сме щастливи в любовта;
  • и не напоследно място изключителната провокация: Как да оставим книгите?

През 1997 г. швейцарският писател и философ Ален де Ботон сменя писането на романи с написването на дългото и вълнуващо есе „Как Пруст може да промени вашия живот”. За отрицателно време книгата се превръща в бестселър за категорията „Помогни си сам”. През 2012 г. авторът основава курс по библиотерапия, който промотира идеята, че личните проблеми могат да бъдат преодолени при съпоставка с тези на герои от литературни творби.

 

Written by:

Published on: 05/11/2014

Filled Under: Книги

Views: 2440

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.