MENU

Как се лекува лош дъх?

losh_dah_1

Как се лекува лош дъх?

Най-лесният, но и за съжаление най-неудобен, начин да разберете, че имате лош дъх е при общуване с околните. Случвало ли ви се е да разговаряте с някого отблизо и той да се отдръпва сконфузено, избягвайки погледа ви със смутена усмивка? Чудите се какво не е наред и изведнъж ви проблясва: „да не е заради дъха ми?”. Оставате насаме, дъхвате в шепата си и… за съжаление се оказвате прави.

Сутрин е допустимо, но ако се случва често, значи имате проблем. Вижте какво провокира лош дъх и как да го неутрализирате.

Най-често лошият дъх е последица от хранителни навици и не добра устна хигиена. Хранителните остатъци между зъбите от лук, чесън, колбаси със силни подправки, сирене и редица други, могат да развалят деня ви, ако не разполагате с подръчни средства за борба с аромата. Лошият дъх може да се появи и вследствие на още няколко причини.

  • ID-100154785Сутрин всеки има лош дъх, тъй като през нощта жлезите не отделят достатъчно слюнка, която да неутрализира вредното действие на киселините от разлагащите се хранителни остатъци. Така по зъбите се образува плака, която от своя страна мирише.
  • Сериозни стоматологични проблеми – възпаления на венците, развален зъб, гранулом, а също и възпаление на синусите.
  • Заболявания като захарен диабет и пневмония също могат да предизвикат лош дъх.
  • Много медикаменти намаляват слюноотделянето. Такива са таблетките са отслабване, антидепресанти, антихистамините и др.
  • Слюнката се явява естествен враг на лошия дъх, но тя намалява и след употреба на цигари, алкохол и кафе. А сухата устна кухина е благотворен терен за бактериите. С напредъка на възрастта много жени се оплакват от сухота в устата, която лесно може да се избегне, ако носят със себе си малка бутилка минерална вода.

Лошият дъх е сериозен удар върху самочувствието, но ако причината не е стоматологична, то лекуването му е въпрос по-скоро на усвояване на ежедневни навици.

  • Не използвайте най-евтините четки за зъби. Те обикновено са с твърд косъм, който разранява венците. А устната ви кухина заслужава нещо по-добро. Качествените са с мек и гъвкав косъм, а гръбчето им е с релеф за ефективно почистване на езика от бактерии.
  • Винаги носете със себе си и малка четка за зъби, която ще ви бъде особено полезна след хранене в обедната почивка. Тя навреме ще премахне натрупването на зъбна плака. Връщате се в офиса със свеж дъх и сит стомах.
  • Използвайте вода за уста след всяко миене на зъбите и особено преди лягане. Ще се изненадате колко хранителни частички падат след усилено жабуркане с нея, а сутринта плаката ще е в пъти по-малко.
  • Забравете за клечките за зъби! Те са най-потенциалната заплаха за развитието на парадонтоза. Почиствайте междузъбните пространства с конец за зъби. Носете по една кутийка от него в чантата си за спешни случаи.
  • Пийте по-често вода, за да избегнете сухотата. Тъй като любимата сутрешна напитка – кафето, също е причина за лош дъх, пийте го с чаша вода.

А за финал, ето и няколко лесно изпълними съвета за експресно освежаване:

ID-10044020Киселото мляко има почистващо действие за киселините, образувани в процеса на храносмилане. Половин кофичка кисело мляко или чаша айрян ще свършат добра работа.
Портокалът също ефективно лекува лош дъх заради лимоновата киселина в състава му, предизвикваща слюноотделяне.
Дъвчете подправки като кардамон, анасон, магданоз, босилек и канела. Сушените кайсий също лекуват лош дъх.
Приятен начин за освежаване на устната кухина са също мултифункционалната ябълка и морковът.
А магданозът е богат на хлорофил, по-известен като натуралния освежител за уста, заради наличието на антибактериални свойства.

Колкото и дискомфорт да причинява, лошият дъх не бива да бъде повод за ниско самочувствие. Ако се окаже, че зъбите ви са здрави, просто се старайте да се обгръщате със свежест през целия ден с нашите съвети – и сложете една кутийка ментови бонбонки в джоба за спешни случаи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.