MENU

14 невероятни факта за Индия

india1

14 невероятни факта за Индия

Индия е страна на крайности, противоречия и контрасти. Никой не е безразличен в отношението си към страната на Тадж Махал. За някои тя е мечтана дестинация и път към духовно усъвършенстване посредством йога и най-разнообразни учения, призоваващи към мир, любов и търпение. Но за други е земя на необятен кошмар заради бедността, климата, невежеството и не на последно място престъпността.

Индия е букет от култури, езици, традиции и уникални туристически места. Всичко, което знаете или сте чували за нея може би е истина. Но е вярно също така, че това е невероятна територия, заета от над 1, 2 милиарда население, чиято цивилизация е една от най-древните в света. И вместо да робувате на предразсъдъци, прочетете 14-те невероятни факта за страната, в която кравата е с предимство на пътя 😀

1. Индия е държава в Южна Азия, граничеща с Пакистан, Китай, Непал, Бутан, Бангладеш и Бирма. Столицата й е Делхи. Индия е седма по големина в света и втора по население след Китай.

2. Днес в Индия се говорят над 780 езика с прилежащите им диалекти. Цифрата е приблизителна, имайки предвид, че през последните 50 г. са отпаднали 250 диалекта. Там все още се говори диалектът на Тамил, който е най-старият жив език с граматика в света. Официални езици в Индия са английският и хинди.

india6

3. Свещеният празник Кумб Мела обединява над 120 милиона поклонници, дошли от всички краища на Индия и света, за да се измият във водите на четири реки. Според индусите по време на Кумб Мела се отваря път от Земята към Вселената, което позволява на душите по-бързо да преминат отвъд земните нещастия. Честванията са с продължителност 55 дни и се случват на четири места в Индия – на брега на река Годавари в Нашик, на река Шипра в град Уджай, на река Ганг в Харидвар и при сливането на Ганг, Ямуна, и Сарасвати в Алахабад. Така всяко място е домакин на всеки 12 години като се редуват на 3 години на цикличен принцип.

4. Индия е „убежище” за над 11 % от златото в света. И не защото златото се добива от земните недра. По-скоро ще го видите в огромни количества по ръцете на състоятелните домакини. За индийците благородният метал е символ на просперитет, чистота и щастие. Злато се подарява при важни поводи от живота – сватба, раждане, повишение в работата… Златото, дарено на булката, е най-ценният й капитал, ако попадне в затруднено положение (ако остане вдовица, напр.) Трупа се през целия живот и се предава от поколение на поколение. Според неофициални данни в Индия се носят 11 хиляди тона злато.

india7

5. Мумбай е най-големият град в страната. Дишането на мумбайския въздух се равнява на 100 изпушени цигари само за ден!

6. Само в Мумбай, Индия ще откриете куриерите дабавала. Това са разносвачи на храна. Работата им е да вземат обяда от дома и да го доставят на работещия глава на семейство. Броят на дабавала достига 400 000, а хората, които обслужват са близо 100 000. Конкуренцията е изострена. Това не пречи ежедневно да правят хиляди грешни доставки и обядът не винаги да стига до правилния човек.

7. Индийски медици има навсякъде по света и това не е случайно. Явно е в кръвта им, защото медицината и хирургията в страната датират от преди 2500 години. За баща на медицинската наука се смята Чарака, а бащата на хирургията е Сушрута.

8. Индия е родината на любовното изкуство, намерило израз в именитата Кама Сутра. Това не е просто библия на сексуалните пози. В книгата има и препоръки как да бъдем по-добри съпрузи и да живеем пълноценен живот. И каква ирония – в Индия полигамията е разрешена. Рекордьорът е мъж с 39 съпруги и 94 наследници.

india8

9. Индия е родно място на четири религии – индуизъм, будизъм, сикхизъм и джайнизъм. Индуистите преобладават, но второ място заемат не някоя от гореизброените религии, а мюсюлманската. Индия е на второ място по брой мюсюлмани в света, въпреки, че общият им процент е 15, като пред нея е само Индонезия.

10. Индуиският календар се състои от шест сезона. Причината за това са дъждовните периоди през лятото и зимата. Сезоните са: пролет, лято, лято на мусоните, есен, зима и зима на мусоните.

11. Корените на шаха също са покълнали в Индия. Първоначалното име на играта е било чатуранга.

india3

12. Преди 5000 години на територията на днешна Индия се зараждат общности с постоянно местоживеене, което е уникално за времето, защото останалите народи по земното кълбо са живеели предимно на номадски принцип.

13. Мислите, че Холивуд е най-голямата работилница за филми? Нищо подобно! Боливуд е индийският му еквиваленти е в пъти по-продуктивен. Годишно снимат над 800 филма, а продадените билети се равняват на 3, 2 милиарда годишно! И то без да възраждат позабравени комикс герои.

14. Освен родоначалник на хуманната медицина Индия е първоизвор и на ветеринарната наука.

india5

Индия е страна с огромна културна история. Тя е дала на света множество науки и изкуства. Преди британското нашествие през XVII век, Индия е била най-богатата страна в света. Забележителностите, звуците, цветовете, ароматите, вкусовете са невероятни, а индийците са не по-малко впечатляващи. Това е страна, която заслужава да се види, вдъхне, почувства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.