MENU

Здраве от необятната билкова градина на Бога

 

Здраве от необятната билкова градина на Бога

Здраве от необятната билкова градина на Бога

Пролет е! Необятната билкова градина, дарена на хората от Бог чрез Майката природа се пробужда за нов живот, готова да брани здравето ни. Сърцето се изпълва с трепет от разгръщащата се пред погледа природа, а очите жадно попиват пъстротата на цъфтящите теменужки, минзухари, кукуряк, див чесън, глухарчета, маргаритки и много други цветни символи на пролетта.

Да, необятната билкова градина на Бога е събрала в себе си колкото деликатност, толкова и здраве – във всяко стръкче и във всяко цветче. Само трябва да протегнете ръка и да ги откъснете. Защото понякога това се оказва най-ефикасното лекарство. Вижте как помагат различните растения, които ви заобикалят. И се възползвайте от тяхната сила.

Глухарче (Жълтурче)

Универсално решение, действащо като панацея. Затова го наричат още Женшенът на Европа. Тази чудодейна билка регулира храносмилането, грижи се за черния дроб и жлъчката, помага при ревматизъм, изчиства камъни в бъбреците, лекува циреи. От корените и пресните листа може да се направи сок, а от свежите цветове на жълтурчето – отвара за пиене, която обаче не бива да престоява дълго.

detelina1_1Червена детелина
Добавена в горещата вода във ваната, тя детоксикира черния дроб и стимулира функциите му. Освобождава червата и прочиства кръвта. Достатъчно е просто да напълните една ленена торбичка със 150 гр. от билката и да я потопите във водата.
Див чесън
Той се грижи за здрав стомах и опреснява паметта. Сярата в етеричното масло на растението има противовъзпалително действие срещщу бактериите в храносмилателния тракт. Билката се използва също като чай за стимулиране функциите на бъбреците. Помага и при обриви.

Маргаритка

Един малък верен приятел на Земята ви дарява с усмивка. Особено ефективна е при главоболие. Вземете една пълна лъжица цветове и листа от билката и ги запарете с 250 мл. гореща вода. Оставете да преседи 15 мин., прецедете и пийте вечер на глътки.

Лайка

Идеално средство за облекчаване на стреса и напрежението в динамичното ежедневие. Можете да я пиете на чай от пресни или сушени цветове. Особено е препоръчителна преди лягане за подпомагане на съня, както и за деца за облекчаване на коремни болки и други неразположения.

Медуница (Меча пита)

Има различни цветове, но всичките помагат за облекчаване на кашлицата. Най-добре е да се приема като чай – 2 лъжици от цвета се запарват с 250 мл вода.

temenujki1Теменужки
През март и април можете да ги намерите почти навсякъде и са изключително полезни за сърдечната дейност и нервите. Даряват истинска свобода за ума и сърцето. Една лъжичка от цветовете на теменужките се смесва с малко мед и се изяжда. Можете да използвате и листата – просто ги изсушете и ще са ви под ръка през цялата година.
Розмарин
Розмаринът се разпространява в Европа от Средиземноморието и има различни приложения. Тази ароматна билка подсилва паметта и мисълта, дава сили, прави ви безгрижни и весели. Освен като готварска продправка може да се използва и при къпане. Залейте 150 грама от цвета с 2 литра вряла вода, прецедете и добавете отварата към водата във ваната. Не е препоръчително обаче да се прави късно вечер преди лягане.

Коприва

Има я навсякъде. Полезни са както листата й, така и корените й. За да си приготвите чай, залейте 2 кафени лъжички от листата със 150 мл вряла вода. Той помага при проблеми с дишането, за укрепване на имунната система и прочистване на кръвта. От корените пък можете да си приготвите диуретик. Но имайте предвид, че те са много силни, затова трябва да престоят 6 часа в студена вода, а след това да се преварят. Филтрирайте отварата и я пийте на малки глътки.

???????????????????????????????Врабчови чревца (Звездици)
Дива билка, която съхранява минералите от земята. Тя цъфти навсякъде и много често я подминавате като досадна част от пейзажа, но всъщност съдържа така необходимия за хората калий. А ето и тайната рецепта за приложението й: прясно цъфтяща, билката се измива с чиста вода и се стрива на каша. След това се смесва с малко бульон и се слага на котлона да кипне за кратко. След свалянето от огъня се смесва с копър.
Овчарска торбичка
Това скромно цвете се използва като регулатор на кръвното налягане. Цъфти през април. Още от Средновековието е използвано от хората със статута на свещено цвете. Помага при подагра, жълтеница или кървене. Добре е да се приемат около 3 чаши чай дневно в продължение на 3 седмици и след това почивка една седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.