MENU

…легендата за Купидон започва от гръцката митология

cupidon1

Гръцко или римско божество е Купидон?

 

Да, точно така! Въпреки че е римско митологично божество на желанието, привличането и еротичната любов, крилатото ангелче с крилца и златна стрела всъщност произхожда от вярванията на древните гърци.

Според гръцката митология Ерос, синът на Афродита, бил представян като красив младеж, олицетворяващ страстната любов. През Викторианската епоха, когато сексуалността била потискана, той бил изобразяван в пола.

Все пак, според римската митология, Купидон е син на богинята на любовта Венера и на вестоносеца на боговете Меркурий. Смята се, че носел два вида лъкове и стрели в колчана си на гърба: златни, които представляват истинската любов и оловни за злонамерена похот. Това е причината да бъде смятан за бог едновременно на романтичната и плътската любов.

В днешно време Купидон е най-известният символ на празника на влюбените Свети Валентин и е възпяван в поеми, песни, произведения на изкуството, книги. Вярва се, че когато простреля някого със стрелата си, човекът се влюбва дълбоко и безнадеждно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.