MENU

Професия „безработен“ – 10 съвета за действие

bezraboten

Професия „безработен“ – 10 съвета за действие

Всеки от нас е попадал в графата „Професия – безработен” поне веднъж в периода на трудовия си стаж. И ако към днешна дата имате постоянна работа, едва ли ви се иска да си спомняте чувството на безизходица и отчаяние от онзи период. Но именно трудностите (независимо от какъв характер) ни изграждат като личности и ни провокират да поемаме рисковете и предизвикателствата на живота. Съгласни ли сте?

И ако вече сте открили мечтаната работа или поне сте задоволени от работното си място, то можем само да ви пожелаем успех в новото поприще. Ако обаче отскоро сте безработни и целият ви ден преминава в търсене на работа в интернет или в Бюрото по труда, то нашите стимулиращи съвети за действие са точно за вас.

1. И така: последствията от лошата новина вече са факт. Какво е първото нещо, с което трябва да се заемете? Посещение в Бюрото по труда с наръча документи, които изискват, запознаване и консултация за опциите, които стоят пред вас. Очертават се няколко месеца, в които ще получавате доход като безработен, но и Бюрото ще има грижата да намери подходяща позиция според квалификацията ви.

bezraboten32. Свършили сте си работата в държавното учреждение и се прибирате вкъщи. Актуализирайте автобиографията си. Където е необходимо добавете или премахнете информация. Защо да не смените и снимката си, все пак започвате ново начало 🙂 Следва регистрация в сайтовете за работа, ако все още нямате. Избирате критериите, по които търсачката да ви „намери” работа и всяка сутрин с кафе в ръка подбирате обявите и кандидатствате за тези, които ви интригуват.
Прочетете още:
Новото начало – шанс за промяна
3. Вече сте в очакване за позвъняването от непознат номер. Но междувременно трябва да уплътните времето си. Започнете със социални контакти. Прозвънете приятелите си, за които все не ви е оставало време. Някои ще бъдат заети, но други с радост ще откликнат на поканата ви и ще прекарате чудесен ден с хора, с които сте забравили колко добре се чувствате. А и не е изключено те да ви помогнат в търсенето на работа – с контакти и препоръки. Човек никога не знае.
4. Идва ред и на музеите, галериите и книжарниците, покрай които сте минавали на път за работа, но все сте отлагали посещението им. Е, сега имате достатъчно време, а и входът обикновено е на символична цена. Разходете се с културния гид на града ви и посетете всички интересни за вас места, запознайте се с историята им, научете нови неща. Ако в близката книжарница има представяне на нова книга бъдете първи на събитието.

5. Дайте шанс на кулинарните си умения. Ако времето е лошо и се очертава да останете вкъщи експериментирайте с нова рецепта. Хвърлете поглед и на кулинарните клипове, които са по-ориентировъчни от текстовите рецепти. Изненадайте близките си с плода от вдъхновението си. Така не само ще се чувствате полезни, но и ще се насладите на одобрението на семейството.

6. Отново се вкъщи, но не ви се готви. Най-сетне дойде времето и на генералното разместване и изхвърляне на непотребни вещи, на които сте им вдигнали мерника, но все сте отлагали. Пуснете си надъхваща музика и запретвайте ръкави. Ще се изненадате колко излишни неща задръстват скриновете ви и от колко предмети можете да се лишите (ще забравите за тях в момента, в който изчезнат). Разместете интериора, дарете част от нещата, които биха били полезни и други – на боклука. Това не е само почистване на дома, но и пречистване на ума и лошата енергия.

7. Ако си нямате половинка в живота, няма да ви навреди и регистрация в сайт за запознанства. Двойките, които са се срещнали в мрежата се увеличат и нищо чудно и Вашият човек да чака търпеливо там. Вместо да се взирате отчаяно в сайтовете за работа, хвърлете поглед на сайтовете за срещи и се отдайте на приключението! Така ще повдигнете самочувствието си, усмивката ви ще се завърне, докато четете някой одобрителен коментар за визията си, а и кой знае – може би сте останали без работа, за да срещнете Любовта?

bezraboten48. Обичате да четете, но все не ви е оставало време? Е, както е видно, времето е вече на ваше разположение. „Анна Каренина”, „Война и мир”, „Големите надежди” , „Пътеводител на галактическия стопаджия”– добрата стара обемна класика ви очаква. Насладете й се с удоволствието на човек, който не бърза за никъде.
Прочетете още:
8 класически любовни романа
9. Ето и предложение за благородно начинание – станете доброволец. С работата си в домове за сираци, за възрастни хора или в приюти за бездомни ще погледнете на живота от друг ъгъл. Ъгъл, в който ще ви се иска никога да не попадате и ще разберете колко временни са затрудненията и тревогите ви на фона чуждото нещастие. Помагайте и бъдете съпричастни дори и вече да имате работа и времето отново да ви е стегнало в рамки.
10. Със сигурност имате приятелки, които са в отпуск по майчинство и все отклонявате поканата да видите мъника. Е, купете малка залъгалка и им отидете на гости. Няма нищо по-вдъхновяващо от бебешкия смях. А и майката ще ви бъде дълбоко признателна, че всявате разнообразие в еднообразното й ежедневие.

Ако сте останали без работа, не се подавайте на отчаянието. Ситуацията е временна и сте попаднали в нея за добро, защото ви очаква промяна на средата и колектива, а това ще ви донесе само опит и позитиви. Възползвайте се от времето, което стои пред вас, за да научите повече за себе си, другите и възможностите, които се откриват пред вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.