MENU

Отиде си още една легенда – Джоко Росич. Поклон!

 

Напусна ни още една легенда - Джоко Росич

Напусна ни още една легенда – Джоко Росич

Актьорът Джоко Росич е починал тази вечер около 21.30 в болница “Лозенец”, съобщиха негови близки.

В края на януари той претърпя две операции от тумор на мозъка в “Пирогов”, а преди дни беше преместен в болница “Лозенец” (бившата Правителствена болница). С грижите на специалистите той щеше да се опита да се раздвижи, тъй като клиниката разполага с едни от най-добрите методи за рехабилитация.

Големият актьор, чийто емблематичен глас ще продължава да звучи в сърцата и съзнанието ни, до последно се бореше с болестта. Въпреки че светлите моменти, в които се усмихваше, бяха заменяни постепенно от все по-чести периоди на загуба на съзнание, той продължаваше да дава интервюта. До внезапното му влошаване, с което завинаги изгуби битката и ни напусна, за да се присъедини към съпругата си, която се спомина през лятото на изминалата 2013 г.

На 28 февруари 2014 г. Джоко Росич щеше да навърши 82 години. Едни от най-известните филми, в които е участвал, са „Осмият“, „Езоп“, „Демонът на империята“, „Михаил Строгов“, „На всеки километър“, „Гоя“, „Антихрист“, „Баща ми бояджията“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Войната на таралежите“, „Камионът“, „Хан Аспарух“, „Време разделно“, „Под игото“, „Златният век“, „Капитан Петко войвода“, „Зарево над Драва“. Участвал е в над 110 филма.

През февруари 2010 година той получи наградата „Златен век“ на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино. Запомнящият му се тембър бе емблема на Радио Z Рок.

Поклон пред паметта му!

Written by:

Published on: 22/02/2014

Filled Under: По света и у нас

Views: 2160

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.