MENU

Правилна слънцезащита за красив и безопасен тен

Правилна слънцезащита за красив и безопасен тен

Когато става въпрос за слънцезащита, най-честата асоциация са плаж и море, което веднага ни кара да си мислим за златист тен. Да, всеки обича да прекарва време под слънцето със семейство и приятели, а слънчевите лъчи са повод за положителни емоции и позитивно настроение, за усмивки и щастливи мигове. Но излагайки се на слънце, е важно да знаем, че хубавите моменти вървят ръка за ръка с правилната употреба на слънцезащитни продукти, които да предпазят кожата от вредните UV лъчи и същевременно да ни помогнат да се сдобием с красив и безопасен тен.

Освен за доброто настроение, слънцето е много полезно и за здравето, тъй като e най-добрият източник на ценния за организма витамин D. Познат още като „слънчевият витамин“, той е изключително важен за хората във всяка възраст, а поддържането на нужните нива в организма прави костите по-силни, а имунната система по-устойчива. Със своите парещи UV лъчи обаче, слънцето може да бъде и коварно.

UV лъчите могат да бъдат много опасни, тъй като проникват през слоевете на кожата и могат да причинят множество увреждания на кожата и на ДНК. Те са два вида: UVA, отговорни за стареенето на кожата и слънчевите алергии и UVB лъчи, които са виновниците за слънчевите изгаряния. Как да се предпазите? С правилна слънцезащитна козметика. Всички слънцезащитни продукти на NIVEA защитават кожата както от UVA, така и от UVB лъчите.

„Нашата ясна цел винаги е била да бъдем най-грижовната марка за слънчева защита в света. Ето защо експертите на NIVEA непрекъснато усъвършенстват технологиите, използвани в производството на слънцезащитните продукти. За съжаление, все още има много хора, които не защитават кожата си от вредните UV лъчи. Според нашите проучвания, една от основните причини е неосъзнаванeто на вредите, които UV лъчите причиняват на кожата, и ползата от употребата на слънцезащитни продукти“, казва Оливър Венцел, маркетинг мениджър, NIVEA CEE.

Без слънцезащита всеки човек може да прекара различно време на слънце без да изгори, в зависимост от защитните свойства на неговата кожа. За повечето хора това време варира едва между 5 и 30 минути.

Изборът на слънцезащитен лосион зависи от възрастта, генетичната предразположеност и типа на кожата – дали тя е чувствителна, млада или зряла, склонна към алергии и т.н. Най-важният критерий при избора е слънцезащитният фактор (SPF). Той показва времето, което можем да прекараме на слънце, без да получим изгаряне, в зависимост от защитните способности на нашата кожа. Колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго е времето, което прекарваме защитени на слънце. Например, използвайки продукт със SPF 30, кожата е защитена 30 пъти по-дълго, отколкото ако върху нея не е нанесен продукт.
Нужно е да помним, че за да бъдем защитени от вредните UV лъчи през целия ден, еднократното нанасяне на лосион не е достатъчно. Тъй като слънцезащитата се губи при плуване, потене, подсушаване с кърпа и др., задължително е да се нанася повторно лосион при всеки от изброените случаи.
Защитата, която дава слънцезащитният продукт зависи и от използваното количество. За възрастните това е около 30 гр. лосион, което се равнява на 2 – 3 супени лъжици за цялото тяло. При нанасянето на слънцезащитен продукт не трябва да се забравят по-трудно достъпните части на тялото като скалпа, кожата до косата, ушите, носа, раменете, горната част на ходилата. За кожата на лицето е най-добре да се използва отделен слънцезащитен продукт, тъй като е по-деликатна.
Особено податливи към увреждания на кожата, причинени от UV лъчението, са децата. Тяхната нежна кожа е силно уязвима, а при най-малките защитният механизъм не е напълно развит. Затова децата трябва да бъдат защитени с продукти с висок SPF.

Като марка №1 в слънцезащитната грижа NIVEA обръща специално внимание при разработването на слънцезащитните продукти за деца. Те са съобразени със специфичните нужди и особености на детската кожа. Формулата на NIVEA SUN ДЕТСКИ ЦВЕТЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ спомага за намаляването на риска от слънчеви алергии, защитава от слънчево изгаряне и дълготрайно увреждане на кожата. Тя е с изчезващ цвят, което прави нанасянето много по-лесно и забавно, както и подсигурява равномерното му нанасяне.

Много хора смятат, че нанасянето на слънцезащитни продукти с висок фактор предотвратява почерняването. Това, че кожата трябва да е защитена, не означава, че не може да придобие красив загар. Образуването на кафявия пигмент меланин е естествена реакция към UV лъчите. С използването на защитен лосион с висок фактор процесът на почерняване не спира, a само се забавя, което го прави много по-безвреден за кожата.

Серията NIVEA Sun Protect & Bronze e специално предназначена да комбинира надеждната защита с естествения тен. Формулата е богата на растителни екстракти, които подпомагат естественото производство на меланин в кожата и осигурява красив, равномерен и здравословен тен.

Голяма част от вредните UV лъчи проникват до 50 см под повърхността на водата, затова е важно кожата да е защитена с водоустойчив слънцезащитен крем. Всички слънцезащитни продукти NIVEA са водоустойчиви и отговарят на изискванията на общоприетите европейски стандарти за водоустойчивост.
Грижата за кожата от влиянието на слънчевите лъчи не трябва да приключва с използването на слънцезащитен лосион. След дългия ден, прекаран под слънцето, кожата е суха и дехидратирана и се нуждае от интензивна грижа. Успокояващите лосиони за след слънце помагат за бързото й възстановяване и поддържането на младия й вид по-дълго, а също така запазват красивия тен за по-дълго.
Свежестта и прохладата на планината добиват все по-голяма популярност като място за отдих в горещите летни месеци. Но тъй като интензивността на UVB лъчите се увеличава с нарастване на надморската височина, всички части на тялото, изложени на пряка слънчева светлина трябва да бъдат защитени от вредните лъчения. Добре е да се знае, че най-безопасното място всъщност е на сянка. Но макар сянката да осигурява значителна защита от UV светлината, тя не предпазва изцяло от нея – до 40 % от UV лъчите достигат до кожата и на сянка. И тя пак почернява. Така че рискът от изгаряне на сянка е доста по-висок, отколкото мислят повечето хора.
Не е правилно защитата от слънце да се асоциира само с ваканция, море и пясък. Бързайки по задачи из града или отивайки на работа, влиянието на UV лъчите върху кожата е също толкова голямо, затова не бива да се пренебрегва употребата на слънцезащитни продукти в ежедневието.

Правилната и редовна употреба на слънцезащитни продукти, независимо от времето и мястото, на което се намираме, прави моментите, прекарани под слънчевите лъчи незабравимо и безопасно преживяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.