MENU

Тайнството на Възкресение

 

Тайнството на Възкресение

Тайнството на Възкресение

Възкресение Христово и Рождество Христово са най-значимите християнски празници. Те отбелязват раждането и възкръсването на Божия син. Православната църква подчертава значението на чудото като знак за победа над греховете и слабостите човешки. Празникът е символ на основната християнска вяра, че след смъртта си, праведните християни ще се възкресят духовно.

Преди Възкресение отбелязваме Страстната седмица – последните дни от живота на Спасителя.  Първият ден започва с влизането му в Йерусалим, а последният е денят на смъртта му. Това е и последната седмица от Великия пост. През всеки от седемте дни се извършват богослужения. В петък – денят, в който е разпнат Иисус, наричан още Разпети петък, се извършва служба, на която се изнася Разпятието и всички вярващи минават под маса в знак на разкаяние за мъките на Спасителя.

ID-100158353Възкресение Христово – Великден е третият ден от смъртта на Спасителя. След мъчителната му гибел на хълма Голгота тялото му било пренесено в гробница, пред чийто вход имало тежък камък. През нощта на третия ден, наричана от вярващите Велика събота, ангел се спуснал от небето и отместил камъка от гроба на Христос. На сутринта благочестиви жени, начело с Мария Магдалена, се запътили към гробницата, за да го помажат с миро и благовонни масла.
Каква била изненадата им, когато видели празния гроб, а върху камъка прекрасният ангел им казал – „Не бойте се, вие търсите разпнатия Иисус, но Той възкръсна, както беше казал на учениците Си”. Същата вечер Иисус се явил пред най-близките си ученици и ги поздравил с „Мир Вам”.
Чудото на чудесата – възкръсването от света на мъртвите, вдигнало целия Йерусалим на крака. На вечерната служба в храма в Йерусалим една свещ се запалила сама пред очите на молещите се. Светлината й огряла лицата на вярващите и те развълнувани нарекли този ден Великден – празник на всички празници!

С възкръсването си Иисус Христос убедил всички, които се съмнявали, че е част от Светaта троица. Че Той е Божият син, изпратен да понесе човешките грехове и да умре, за да спаси ни спаси и дари с Божията милост.

На Великден имен ден празнуват: Велик, Величко, Велика, Величка, Велко, Велимир, Паскал и др. Бъдете честити!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.