MENU

Стрелба с лък – спорт за решителност и концентрация

 

Стрелба с лък – спорт за решителност и концентрация

Стрелба с лък – спорт за решителност и концентрация

Може би си спомняте детските игри, когато със собственоръчно направен лък и стрели сте играли като в истинска война и сте надавали индиански вой щом улучите „врага“. А във филмите винаги изглежда много лесно, когато героят с лък и стрела напрегнато се взира в целта и въпреки вятъра поразява противника. Всъщност всичко е въпрос на решителност и концентрация!

Стрелбата с лък е много спокоен спорт, който трябва да се практикува със съсредоточено внимание и стегнато тяло. И макар да не звучи особено спортно и натоварващо с бързото опъване и последвало свободно отпускане, още при първия опит ще признаете: стрелбата с лък наистина изисква усилия! А след една пълна тренировка ще се убедите, че е спорт, защото иначе нямаше да имате мускулна треска 😉

Стрелба с лък – спорт за всеки

  • Едно от предимствата на стрелбата с лък е, че може да се практикува от всеки – от 5 – 6 годишни деца до навършили преклонна възраст дами и господа.
  • Друга положителна страна на стрелбата с лък е, че не изисква предварителни познания, а силата идва с упражняването.
  • За разлика от фитнеса, при стрелбата с лък натоварването на сърцето е незначително, а работата се съсредоточава върху мускулите на раменете, горната част на тялото, гърба и кръста.
  • Натоварването при стрелба с лък е изометрично – това означава, че няма чувствителна промяна в разположението на мускулите, а само в напрежението върху тях. Така възможността за травма е минимална дори при интензивни тренировки.

Стрелба с лък – спорт с висока концентрация

lak3Стрелбата с лък е спорт с висока концентрация, което го прави изключително подходящ за силно стресирани и неспокойни хора. Всъщност той може да бъде своеобразна терапия срещу динамичното ежедневие, в което живеем.
При практикуването му се извършват винаги повтарящи се движения. Започва с правилна стойка – успоредно заставане спрямо целта с рамо на държащата лъка ръка към нея и съответния крак през линията на стрелба. Стойката е важна, за да позиционирате правилно стрелата и самата стрелба по мишената.
Важно е да отделите достатъчно време, за да се прицелите правилно. Следва отпускане на мускулите и това движение се упражнява до получаване на все по-точни резултати.

Стрелба с лък – 300 стрели

lak5За една тренировка от 2 часа добрите спортисти изстрелват около 300 стрели. Ако тренирате професионално, ще се научите да изстрелвате стрелата, така че да развие скорост около 250 км/час.
За една удовлетворителна и полезна тренировка е необходимо да изстреляте между 10 и 100 стрели. След няколко такива ще почувствате чувствително стягане и заякване в мускулите на врата и раменете. А мускулните болки непосредствено след всяка са нормална реакция на тялото.
Особено важно е да не пропускате разгрявката преди всяка тренировка, както и релаксацията на мускулите след нея.

Е, готови ли сте да опитате стрелба с лък?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.