MENU

7 творци номинирани за Награда „Стоян Камбарев“ (видео)

kambarev1

7 творци номинирани за Награда „Стоян Камбарев“, сн. Нова ТВ

7 творци – трима индивидуално и два тандема, са номинираните за шестото издание за Награда за полет в изкуството – „Стоян Камбарев“, което ще се проведе на 27 април 2015 г. За първи път официалната церемония по награждаване ще бъде в Атриума на „България Мол“.

Наградата „Стоян Камбарев“ се утвърди като най-очакваното и престижно отличие за млади творци в България, тъй като дава възможност на талантливи артисти в различни области да получат подкрепа в реализирането на мечтите си. Точно затова тя не е строго профилирана в конкретен вид изкуство, а включва представители на театъра, киното, музиката, литературата, живописта, визуалното изкуство и т.н

Всички номинирани и наградени млади творци са забелязани при изпълнението на конкретни техни проекти, отговарящи на критериите за номинации, а именно оригинален и нетрадиционен поглед в изкуството и безспорно високо и забележително постижение.

Победителят получава специално изработена бронзова статуетка на Кольо Карамфилов, парична премия в размер на 3000 лв. и почетна грамота. А след края на всяка церемония започва и същинският „полет в изкуството“ към реализация на творческите мечти, осъществяван с подкрепата на Фондация „Стоян Камбарев“.

kambarev

Ето и номинираните за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2015:

1. Елена Телбис – актриса

23-годишната Телбис е забелязана с ролите си в постановките „Заешка дупка“ в Театър „199” и „Жанна” в Народен театър „Иван Вазов”. Номинирана е за яркото си обаяние, с което въздейства на публиката без дори да изрича реплики, за силно концентрираната си вътрешна енергия и лекотата, с която преминава от образ в образ.

2. Андрей Хамбарски – художник

С 29-годишния куклен сценограф с креативно и оригинално мислене ви срещнахме още миналата година при поставянето на първата му самостоятелна изложба „Телени портрети“. Именно там, уникалната му за България скулптурна техника, с която пресъздава портрети от тел на известни световни и родни артисти, играта на светлини и сенки, въображението и различното в работата на Андрей биват забелязани и така той попада сред номинираните.

Прочетете още:

Обичани артисти оживяват в „Телени портрети“ (за изложбата + интервю с Андрей Хамбарски)

3. Мартин и Александър Зайранови – цигулари

На 16 и 13 години, двамата братя са същински виртуози и безспорно са от големите надежди на българската класическа музика. Възпитаници на Национално училище по изкуства „Добри Христов“ – Варна, те вече имат впечатляваща кариера зад гърба си, демонстрирайки завиден професионализъм и ярко сценично присъствие.

4. Анастасия Събева – театрален режисьор

За крехките си 23 години тя е едновременно завидно зряла и по детски експлозивна в оригиналните си режисьорски решения и търсения. Номинирана е за спектаклите си „Женска управия” в Младежкия театър и „Антихрист” в Пловдивския театър, с които прави категорична заявка за голямо бъдеще на театралната сцена.

5. Еди Шварц и Йордан Петков – сценаристи и кинорежисьори

Младият тандем е номиниран заради първия си авторски късометражен игрален филм “Goodbye”. Двамата приятели сами измислят и пишат сценария, а Еди Шварц е и продуцент на филма. Обръщайки гръб на тъжните и тягостни теми, станали популярни в българското кино, те създават свеж, лек и забавен киноразказ с неочакван край.

Наградата е само една и се определя чрез явно гласуване от Управителния съвет, включващ 20-те учредители на фондация „Стоян Камбарев“ – все водещи имена от родния културен и обществен живот. Председател на Управителния съвет е съпругата на режисьора Стоян Камбарев – Деси Тенекеджиева, актриса, певица и режисьор.

Церемонията за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”е част от културния календар на столицата и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и Мтел, подкрепата на България Мол и винарска изба Етно. Първото отличие е връчено през 2010 г. Миналата година нейн носител стана Театрално сдружение „Реплика” с режисьор Георг Жено. Те получиха статуетката лично от Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.