MENU

5 причини за болки в гърба

 

5 причини за болки в гърба

5 причини за болки в гърба

Болката в гърба е едно от най-честите оплаквания при претоварване на мускулите, които поддържат гърба изправен. Тези мускули не се контролират съзнателно и особено при неправилна поза (или при прекомерна тежест при бременност) те са в постоянно напрежение. Но болките в гърба може да са резултат и от по-сериозни заболявания, които ако не бъдат лекувани навреме, увеличават шанса за трайни увреждания на опорно двигателния апарат.

Вижте кои са 5 от обичайните причини за болки в гърба и се погрижете за себе си навреме.

1. Настинка

При настинка организмът произвежда пирогени, вторичен продукт от разпадането на клетката. Макар че предизвикват треска и помагат на тялото да се пребори с инфекцията, те са токсични за организма и допринасят за усещането за болка при боледуване. Пирогените се събират около нервите, които предават сигналите за болка и засилват сигнала.

По думите на д-р Марк Завадски от университетската болница в Джорджтаун, САЩ,  когато сме болни от грип или настинка, хормоните на стреса могат да засилят усещането за болка и да усещаме болежки, от които по принцип не страдаме.

bolki2. Вдигане на тежко
Както по време на бременност, когато тялото понася допълнително натоварване заради износване на плода, така и вдигането на твърде тежки товари предизвиква пренапрягане на мускулите. За да избегнете този проблем специалистите препоръчват да извършвате дейността винаги с прав гръб. Опитвайте с натоварване на краката, а не с навеждане и натоварване на гърба.
3. Ендометриоза
Освен всички останали оплаквания (най-вече свързани с месечния цикъл), това изключително зачестило при млади жени гинекологично състояние много често се проявява и с болки в гърба. Причината е, че лигавицата на матката, която расте извън мнея, дразни околните тъкани, което предизвиква болки в корема и долната част на гърба. Те се усилват по време на менструалния период.
4. Дискова херния
Една от най-честите причини за болки в гърба. Те са породени от износване на омекотяващата пластина с форма на диск между всеки два прешлена на гръбначния стълб. В резултат вътрешността на диска се „изсипва“ към гръбначния мозък и нервите и ги притиска. Когато дисковата херния е в шията, болките се стрелкат към ръцете, когато е в кръста – към краката.

5. Шипове

Причината за образуване на шипове са натрупвания на костно вещество на определени места в гръбначния стълб, които променят значително неговата подвижност и конфигурация, а от там предизвикват силни болки в гърба. Процесът се нарича остеохондроза и неизбежно засяга всеки с напредването на възрастта.

Въпреки че в повечето случай болките в гърба са резултат от стрес и преумора, ако са по-силни и по-продължителни от обикновено или не преминават след почивка, потърсете лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.