MENU

Природни рецепти за болки в ставите

bolki_stavi

Природни рецепти за болки в ставите

Не е задължително да сте в напреднала възраст, за да страдате от болки в ставите. Хронични болки в ставите можете да изпитвате и по време на бременност, ако сте активни спортисти, имате стари травми (особено при по-студено време) или износени хрущяли, подложени сте на голямо физическо натоварване в работа или поради куп други причини. И вместо да стискате зъби и да обикаляте по-специалисти, с няколко природни рецепти можете да си донесете мигновено облекчение по всяко време. Бързо, лесно, ефективно! Вижте как.

1. Налагайте лапа от морков

От векове в китайската медицина се използват моркови като ефективно средство при болки в ставите. Оранжевият зеленчук подхранва сухожилията и носи мигновено облекчение. Просто настържете един морков (суров или задушен на пара) в купа и върху него изстискайте малко лимонов сок.

bolki_stavi32. Дъвчете семена от сминдух
Накиснете една чаена лъжичка семена от сминдух във вода за една нощ. Сутринта излейте водата през цедка и сдъвчете семената. Те имат затоплящ ефект и бързо ще отпуснат болките в ставите.
3. Правете компреси с лук
Лукът е известен с противовъзпалителните си качества. Той съдържа фитохимикали, които подобряват функциите на имунната система, а сулфурните съединения абсорбират ензимите, които провокират болката. Можете да нарежете и смачкате една глава лук и да я наложите върху мястото, след което да обвиете с марля или просто да накиснете парче памучен плат в сок от лук.
4. Пийте вода
Точно така. Пиенето на повече вода може ефективно да намали болките в ставите, защото омекотява хрущяла и го поддържа хидратиран. Освен това поддържа кръвния обем в норма, така че хранителните вещества да достигат до ставите и същевременно отмива от тях токсините, които допринасят за болката.

5. Масажирайте ставите

Един съвсем обикновен масаж може да се окаже много ефективен лек срещу болки в ставите. Загрейте на котлона малко синапено масло с една скилидка чесън и масажирайте проблемната зона. Това ще отпусне мускулите и ще подобри циркулацията на кръвта, а топлината на олиото ще облекчи болката.

Един от най-ефективните лекове за болки в ставите е движението. Така че дори да изпитвате дискомфорт, не се застоявайте на едно място, а опитвайте да водите активен начин на живот – спортувайте, разхождайте се, движете се максимално.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.