MENU

…щурците глезят женските си с вечеря за повече секс?

shturci1

…щурците глезят женските си с вечеря за повече секс?

Даването на храна на женските по време на размножителния период е честа практика в света на насекомите. Международно проучване установи, че и полските щурци глезят партньорките си с вечеря, за да получат повече секс.

Изследователи от Великобритания, САЩ и Мексико внимателно изучили любовните ритуали 44 вида мексикански полеви щурци.  Те установили, че самките са по-склонни за интимни ласки с мъжки, който им предлага обилно ястие под формата на топче желe. По този начин той разсейва партньорката си, за да може да се чифтосва с нея за по-дълъг период от време. От друга страна ситият стомах осигурява по-голям шанс за оцеляване на бъдещото поколение.

Съответно мъжките екземпляри, които не изпълнят ритуала и се явят “с празни ръце”, биват отбягвани от женските. Но биват хванат в капан, тъй като мъжките разполагат с приспособления в близост до гениталиите си, с които обездвижват като с белезници партньорката. Те приличат на малки зъбчета и се фиксират за коремчето на женската. Но много често биват изритвани от самките.

Хранителните дарове целят предимно удължаване на половия акт и трансфера на сперматозоиди. Топчетата от желе, наречени сперматофилакси, могат да достигнат до една трета от телесната им маса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.