MENU

Целиакия – непоносимост към глутен

celiakiq1

Целиакия – непоносимост към глутен

Целиакия е  автоимунно заболяване, най-често генетично обусловено, на тънките черва, при което организмът реагира особено чувствително и отбранително спрямо глутена в хранителните продукти. И въпреки че може да се прояви при хора от всички възрасти, при децата то е особено опасно, тъй като може да доведе до проблеми в развитието и до други сериозни заболявания. Ето какво още трябва да знаете за целиакията.

Целиакията е имунна реакция към протеина глутен, съдържащ се най-вече в зърнените култури. При попадането му в организма, тялото започва да произвежда антитела срещу увреждането на микроскопичните власинки (вили) разположени в гънките на стените на тънките черва и отговорни за абсорбирането на хранителните компоненти в храната.

celiakiq_1В повечето случаи детето наследява риска от целиакия от един от двамата родители и развива заболяването при консумация на хранителния компонент. В други случаи външни или имунни фактори провокират промяна в действието на тънките черва и предизвикват проблеми с храносмилането и абсорбирането на веществата.
Без значение обаче каква е причината, ако детето не бъдат взети навременни мерки, постоянното дразнение от глутена може да доведе до негативни изменения в структурата на власинките (тяхното частично или пълно заглаждане), възпаление на лигавицата и дори до по-сериозни увреждания. От друга страна се възпрепятства снабдяването на организма с хранителни вещества, което се отразява на естественото развитие на детето, на неговото здравословно състояние и растеж.
Какви са симптомите на целиакия?
Симптомите на заболяването са индивидуални за всяко дете. Проблемът е, че според специалистите те са над 300 на брой, което в много случаи затруднява диагностицирането и се налагат множество различни изследвания, за да се определи дали детето има непоносимост към глутена или е развило друго стомашно чревно заболяване.

Обикновено целиакията се открива между шестия месец и втората годинка на детето, тъй като в този период най-често започва въвеждането на глутена в менюто му. Понякога обаче може да няма никакви симптоми на заболяването, защото тънките черва произвеждат достатъчно нутриенти, които да преработват глутена и едва след време, под въздействие на странични фактори като стрес или нараняване, признаците внезапно да се появят. А ето и кои са класическите симптоми на заболяването:

 • Хронична диария с кръв в изпражненията или хроничен запек
 • Подут или болезнен стомах
 • Повръщане
 • Липса на апетит
 • Загуба на тегло или трудно наддаване на тегло
 • Ниски нива на витамин В12, фолиева киселина и калций
 • Умора
 • Проблеми с щитовидната жлеза, диабет или други автоимунни заболявания
 • Психологически проблеми

Наличието на 3 или повече симптома увеличава вероятността за диагностициране именно на това заболяване. Но забавеното развитие, липсата на желязо в организма, кожните или дентални проблеми също сигнализират за нередност и изискват незабавно внимание.

Как се лекува целиакия?

celiakiq2За съжаление лечение за целиакия няма. Единственото възможно решение за максимално облекчение е спазването на стриктен безглутенов хранителен режим. За да се избегнат нежелани увреждания и усложнения, от менюто трябва да се премахнат всички храни и напитки, съдържащи глутен – т.е всички тестени и зърнени изделия.
Колкото и стресиращо да е в началото за децата (и за техните родители) с правилно хранене симптомите постепенно ще затихнат и дори ще се забележи бързо подобрение. И обратно, само едно вкусване на храна с глутен може да предизвика незабавното му проявление, което да отнеме месеци за повторното им потушаване.
Ако обаче детето е развило по-тежки симптоми на целиакия, паралелно с хранителния режим се налага и специализирано лечение, насочено към конкретните проблеми (забавено развитие, дефицит на нутриенти, заболявания и т.н). Възможно е да се предпишат витаминни добавки или медикаменти за вторично развитите заболявания, които обаче обикновено дават бързо подобрение на състоянието.

А ето и няколко съвета при подбора на хранителни продукти:

 • Опасни храни с глутен са: пшеница, ръж, ечемик, сода бикарбонат, брашно, лимонена киселина, нишесте, грис, соев сос, паста, пица, обработени ядки. Изключете ги от менюто.
 • Някои добавки (стабилизатори или емулгатори) са опасни.
 • Естествените безглутенови храни като тапиока, елда, киноа и просо може да са смесени с пшеница.
 • Овесените ядки също може да са смесени с пшеница по време на преработката. Търсете указания, че са без глутен и преработени в специализирано съоръжение за изолация на съставките. Но имайте предвид, че добавянето към менюто трябва да стане едва след излекуване на червата и то на малки порции, така че да се избегне реакциията към прекомерното количество фибри.
 • „Без пшеница” не означава непременно „без глутен”. Ако имате въпроси за конкретен продукт, потърсете специализирана информация.
 • Безопасни храни при целиакия са: плодове, зеленчуци, царевица, картофи.
 • Четете внимателно етикетите на готовите храни и подправки – трябва да е изрично упоменато, че не съдържат глутен.
 • Възможно е вследствие на целиакията детето да развие временна непоносимост към лактоза. Ако забележите симптоми след консумация на храни с лактоза, ограничете приема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.