MENU

3 хранителни комбинации, които подуват стомаха

 

3 хранителни комбинации, които подуват стомаха

3 хранителни комбинации, които подуват стомаха

Забелязвали ли сте, че понякога след хранене стомахът ви се подува като балон, а друг път си е съвсем наред? Причината е в ястията и напитките, които консумирате заедно. Някои хранителни комбинации затрудняват стомашно-чревния тракт и отнемат повече време да бъдат преработени. Вижте 3 от тях и промените, които да направите, за да можете хем да се чувствате сити, хем да избегнете дискомфорта.

1. Млечни продукти + нишесте

ID-100146328Да пицата спада към тази категория. И хлябът, кравето сирене и млякото… Сами по себе си млечните продукти отнемат време за преработка в стомаха. Когато ги комбинирате с нишестени храни, това време става дори повече. И тук възниква проблемът, тъй като когато престои по-дълго в червата, нишестето започва да ферментира. И предизвиква газове и болезнено подуване.
Специалистите съветват да консумирате млечните продукти с горчиви зеленчуци (зеле, рукола, цикория), които ще стимулират жлъчката да произвежда повече стомашни сокове и по този начин мазнините ще бъдат много по-бързо преработени в сравнение с нишестето. А за максимално улеснение на храносмилателния тракт наблягайте на козе или овче сирене.

2. Плодове + млечни продукти или нишесте   

По принцип плодовете са богати на прости захари, които бързо се разграждат в организма и не отнемат много време за преработка. Но ако са комбинирани с протеинови продукти като яйца или ги ядете веднага след хранене, като десерт, ситуацията се променя. Те ще останат в стомаха докато бъдат обработени протеините, което пък ще предизвика „революция“ в червата и неприятно подуване.

За да избегнете подуването на стомаха можете да изядете плода самостоятелно или да изчакате поне час след хранене. По този начин другата храна ще получи възможността да се разгради безпроблемно, а плодът ще премине през храносмилателната система с обичайната си скорост.

3. Протеини + протеини

ID-100191939Пилешка салата в комбинация със зърнени култури? Лоша идея! Протеините се нуждаят от много енергия за разграждане, така че сами разбирате, че съчетанието от този тип храни ще претовари храносмилатената система. И ще мине дълго време докато се почувствате наистина комфортно след обяд или вечеря.
Най-добре подберете само една протеинова храна – хубаво парче риба със зеленчуци на пара и хляб, или яйца със зелева салата. Зелените зеленчуци вървят с всичко, така че едва ли можете да сбъркате с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.