MENU

Лечебни сили от рафта с подправки

Лечебни сили от рафта с подправки

Екзотичните аромати от целия свят са не само подходящи, но и здравословни при употребата им в кулинарията. Те са като солта в супата: необходимост! Представяме ви някои от най-лечебните треви за овкусяване на ястията – подправките.

Ароматните кухненски подправки придават на храната истинския вкус. И не само това! Някои от тях превръщат ястията в едно мощно стъпало, залягащо в основата на нашето здраве. Ето един по-ясен поглед върху широкия свят на подправките.

1. Подправки от Европа

– Хвойна: Помага при пикочни инфекции и болки в зъбите. Използва се като печена подправка на тиган за подправяяне на кисело зеле.
Керевиз: Действа прочистващо на тялото! Има вкус на магданоз и анасон. Използва се при подправяне на ястия от яйца, като им придава пикантна нотка.
2. Подправки от Азия
– Лимонена трева:
Добре се отразява при подуване на корема. Най-често се използват около два стръка.
Кардамон: Помага за отхрачване и облекчава настинки. Има сладко-лютив вкус. Една чаена лъжичка в кърито придава типичен индийски вкус на ястията.
Канела: Стимулира храносмилателната система, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Появява се в Европа донесена от Александър Велики. Любима подправка особено през зимата – към прясното мляко, сладкишите и меда.
3. Подправки от Африка
– Тамаринд:
Има слабителен ефект при проблеми с храносмилането. Една чаена лъжичка от подправката, прибавена към супата, придава екзотичен аромат.
Семена от сминдух: Стимулира кърмата при новите майки. Използва се и при приготвяне на хляб в домашни условия.
Пипер кайен (Зърна от рая): Стимулира циркулацията на кръвта и така затопля тялото. Прилича на черния пипер, но е по-мек.

4. Подправки от Австралия
– Мирта:
Има антибактериален ефект. Разгръща аромата си най-добре изсушен. Можете да го поръсвате върху рибни ястия вместо настъргана лимонова кора.
Акациеви семена: С високо съдържание на албумин и мазнини, те предотвратяват ракови заболявани. Смлени, семената имат вкус на кафе, шоколад и орехови ядки. Идеални са за подправка към сладкиши и шоколадови изделия.
5. Подправки от Америка
– Бахар:
Успокоява при стрес. Изглежда като черен пипер, но има вкус карамфил и се нарича още карамфилен пипер.
Чили: Стимулира циркулацията на кръвта, действа срещу възпаления и инфекции.
Зърна от тонка: От семейството на граха, тези по-меки бобчета помагат при гадене, кашлица, болки в ушите и астма. Имат вкус на ванилия, карамел и бадеми.

Прочетете още:

Билки и подправки за по-слаба фигура

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.