MENU

7 порции плодове и зеленчуци на ден спасяват живота

plodove_zelenchuci1_1

7 порции плодове и зеленчуци на ден спасяват живота

Въпреки че специалистите препоръчват 5 порции плодове и зеленчуци дневно за добро здраве, ако ги увеличите на 7 имате огромни шансове да удължите, дори да спасите живота си. Една порция означава един голям плод, няколко по-дребни или една салата.

Новото проучване е проведено сред 65 226 души. Резултатите за пореден път затвърждават твърденията, че редовният прием на плодове и зеленчуци  предпазва от рак, сърдечни заболявания и подобрява цялостното състояние на организма, гарантирайки няколко години повече живот.

Изследователи от Катедрата по епидемиология и обществено здраве в Лондонския университетски колеж анализирали събираните в рамките на 7 години данни от анкети, при които участниците посочвали своите хранителни навици.

Проучването установило, че редовната консумация на плодове и зеленчуци намалява риска от преждевременна смърт с около 50%. Това е така, защото те съдържат множество витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

Учените обаче уточняват, че не можете да заместите пресния плод с фреш, защото соковете не притежават същите характеристики и не допринасят толкова за здравето на организма. И още – компотите не са никак здравословни заради високото си съдържание на захар. Освен това всички преработени плодове и зеленчуци дори имат негативно влияние върху организма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.