MENU

10 неща, които да направите преди да забременеете

 

10 неща, които трябва да направите преди да забременеете

10 неща, които трябва да направите преди да забременеете

Решението да има бебе е първото зряло решение, което жената взима, щом стигне до определен етап от живота си. Ако до нея е любимият мъж, който я подкрепя и желае да създадат семейство, то решението преминава в трепетно очакване на двете чертички от теста за бременност. Вече сте готови? Ето 10 неща, които трябва да направите преди да забременеете – не само за да подпомогнете процеса, но и да си осигурите по-леки 9 месеца.

Посетете гинеколога си. След като сте взели решението да забременеете, отидете на лекар. Той ще направи необходимите изследвания, за да се уверите, че няма физически пречки за намеренията ви. Напоследък бъдещите родители си правят предварително генетични тестове, за да сведат до минимум вероятността от неприятни изненади.

Посетете стоматолога си. Бъдещата баба – вашата майка, най-вероятно ви е казвала това десетки пъти, но можете да попитате и приятелките си, които са минали по този път. Добрата устна хигиена и здравословното състояние на устната кухина са от огромно значение за една здравословно протичаща бременност, защото при зъбобол или други проблеми не може да приемате обезболяващи и не можете да си направите рентгенова снимка.

ID-100114068Влезте във форма. Ако сте с наднормено тегло, сега е времето да извикате на помощ волята си. Килограмите над нормата могат да доведат до нарушения в овулацията, да повлияят на кръвното ви налягане и да увеличават риска от диабет. Ако искате да изкарате щастлива бременност, движете се активно, изключете вредните храни от менюто си и пийте повече течности.
Откажете се от вредните навици. Изключете от ежедневието си алкохола и цигарите. Същото важи и за партньора ви! Доказано е, че те намаляват качеството на сперматозоидите, а това води до проблеми със зачеването. Ако пушите и употребявате алкохол по време на бременност рискувате бебето ви да се разболее от редица болести след раждането или години по-късно. Бъдете отговорни и му спестете това.
Започнете прием на фолиева киселина. Лекарите препоръчват пиенето на фолиева киселина като добавка (витамин В9) няколко месеца преди зачеване и в първите месеци на бременността. Тя спомага за укрепване на плацентата, формиране на тъканите и предпазва ембриона от увреждания.

Отидете на почивка. Щом решението да забременеете е факт, то нека стане факт и дълго отлаганата почивка. И без това след няколко месеца може да нямате възможност да пътувате, а след още няколко ще имате съвсем други приоритети. Затова стягайте куфарите и се насладете на мечтаната ваканция – море, планина, спа център – тялото и умът ви имат нужда от рестарт преди да станете трима.

Позволете си щипка екстремност. Това важи само, ако сте любители на екстремните усещания. След като забременеете ще трябва да преустановите качването на адреналина, затова си го набавете преди това. Конна езда, ски, подводно гмуркане или скок с бънджи – насладете се на всяка минутка свобода.

ID-100228652Започнете отлаган ремонт. От колко време се каните да боядисате жилището или да смените обзавеждането? Е, няма какво повече да му мислите – действайте сега, защото по време на бременност не е препоръчително да вдишвате химикали, пестициди и прах. Изключение прави детската стая. Когато й дойде времето, уточнете с партньора си цветовете, купете обзавеждането и оставете всичко на него. Докато стане готова можете да отидете на гости при родителите си, например.
Планирайте финансите си. Предстои ви да станете родители, а това е свързано с умело ръководене на финансите. Започнете по-от рано като направите разчет на бюджета. Пресметнете с каква сума ще разполагате месечно от майчинството, от какво можете да се лишите в полза на новите разходи, които ще настъпят – пелени, мляко, консумативи, дрехи. Ако работодателят ви е осигурил актуалните напоследък здравни карти поинтересувайте се дали пакетът включва гинекологични прегледи и раждане.
Редуцирайте боядисването на косата. Да, вредата от боядисването на косата не е мит, въпреки че съществуват спорове до каква степен е вредно. Преди да забременеете експериментирайте според вкуса си, но когато бебето е на път ограничете до едно боядисване на триместър. Боята за коса съдържа силни токсични вещества, които могат да проникнат в организма ви.

Последният ни съвет е следният, но може би най-важен: правете любов! Когато и където си поискате. Наслаждавайте се един на друг – така ще бъдете сигурни, че бебчето ви е заченато с любов, а не само защото е част от плана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.