MENU

…откриването на Троя е детската мечта на Хайнрих Шлиман

 

Откриването на Троя е детската мечта на Хайнрих Шлиман

Откриването на Троя е детската мечта на Хайнрих Шлиман

И това е самата истина. За седмата си Коледа Хайнрих Шлиман, когото познаваме като откривател на антична Троя и на Микена, получава първата си книга. И не коя да е, а вечната “Илиада” на Омир, която предопределя неговото бъдеще като археолог и откривател на една от най-епичните и легендарни цивилизации.

Впечатлен от описаните в “Илиада” легендарни битки на още по-легендарни земи, Шлиман започнал да се интересува от всичко, свързано с тях. И въпреки че баща му категорично заявил, че съществуването на Троя е мит, влюбен в историята от книгата, малкият “изследовател” заявил непоколебимо, че един ден ще я открие това място.

Troq1_1Годините минавали, Хайнрих Шлиман трупал богатства с пот на челото и когато навършва 40-годишна възраст решава да се оттегли от светския живот. Разпродава бизнеса си и след като разбира, че битуването като джентълмен в Русия не е за него, а бракът му се проваля,  той заминава за Гърция и инвестира цялото си състояние в изследователски начинания. Именно там среща и скоро след това прави своя съпруга 20-годишната София Енгастроменос, която се превръща в неговата пътеводна светлина по непознатите исторически земи.
През май 1873 Хайнрих Шлиман открива първата си находка – ковчеже със златни накити и други предмети, които нарича “Съкровището на Приам”. Няколко години по-късно той започва разкопки в историческата област Микена в източната част на полуостров Пелопенес, където открива кралското гробище от XVI в. пр. Хр и прочутата днес в цял свят златна маска на Агамемнон. Така започва всичко.
През следващите години до смъртта си през 1890 г., мечтателят Хайнрих Шлиман успява сбъдне детските си сънища и да докаже, че онова, което професионалните археолози и историци смятали за измислица и легенда, всъщност е реално съществувала културно-историческа ценност. А древногръцките митове далеч не са за подценяване. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.