MENU

Нова прическа – нов живот

nova_pricheska

Нова прическа – нов живот

„Жената, която отрязва косата си, е на път да промени живота си” е казала Коко Шанел, правейки абсолютно най-доброто обобщение на връзката между новата прическа и новото начало.

Подстригването на косата е с доказано антидепресиращо действие върху женската психика. Не че мъжете не се чувстват добре с нова прическа, но при тях сядането на фризьорския стол е свързано с практичността. Лятото – по-къса, зимата – по-дълга, вратът – избръснат, бакенбардите – подравнени… Стават с чувството за лекота и толкова.

За разлика от тях, за да смени прическата си, жената преминава през душевни противоречия, които само добрата фризьорка може да сложи в ред. Резултатът? Дамата излиза от салона не само с чувството за лекота, но и с увереността, че светът е в краката й.

nova_pricheska2На какво се дължи терапевтичният ефект от новата прическа?
Според суеверните вярвания
в крайчетата на косата се натрупва негативна енергия, от която се освобождаваме посредством подстригването. С отрязването им режем и връзката си с лошото настроение, разочарованията и лошия късмет.
Според коафьорите цялостният процес на подстригването – разресване, пръскане, защипване на косата, миене, масажиране на скалпа, стимулира нервни окончания на повърхността на скалпа, които помагат за психическото и физическо отпускане.
Според психолозите новата прическа има незабавен ободряващ ефект, защото е налице физическа промяна, която харесваме. Това ни освобождава от депресията по начин, подобен на ефекта след оргазъм.
Какво кара дамите да отрежат косата си?
Естествено, че причината в 90 % от случаите е мъж!
Жените се подстригват, защото имат нужда от промяна, от ново изражение в огледалото. Тя е настъпила вътрешно, но има нужда и от външен израз. Раздяла е най-честата причина, но и при старта на нова връзка също има наплив към фризьорските салони. Въобще жената се оглежда в мъжките очи, а за да види одобрение там, трябва първо тя да се одобрява и чувства добре в кожата си

  • Новата работа също е предпоставка за новаnova_pricheska1 прическа. Смяната на обстановката е стресираща, колективът е непознат, естеството на дейност също. Стресът е налице. Смяна на визията обаче, е хапчето срещи ниско самочувствие и неувереност. Нали знаете, важното е да се чувствате красиви и нещата поемат нова посока
  • При смяна на сезоните желанието да коригираме дължината на косата си не закъснява. Обикновено лятото се освобождаваме от част косата в полза на лекотата, а в студените месеци я оформяме, така че да не ни е студено около шията.
  • Наближи ли важно събитие в живота – рожден ден, сватба, среща на випуска коледно парти, новогодишната вечер, дамите сядат на фризьорския стол в очакване на шеметното си преобразяване. Така, както барманите намират подходяща дума, с която да започнат разговор с оклюмалите клиенти, така и фризьорката с магическата си ножица и умели пръсти довежда до екстаз клиентките си. Дамите се оглеждат въртейки се пред огледалото, представят си се с новата рокля, с която ще блестят довечера и чао-чао лошо настроение!

Доказано е, че самочувствието и добрата самооценка на жените зависи от състоянието на косата им. Затова, дами, грижете се за нея. Това ще ви гарантира положителното отношение и внимание на околните, но най-вече – усмивката няма да слиза от лицето ви.

Written by:

Published on: 12/11/2014

Filled Under: Психология

Views: 5106

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.