MENU

Най-добрите зимни курорти в Швейцарските Алпи

 

Най-добрите ски курорти в Швейцарските Алпи

Най-добрите ски курорти в Швейцарските Алпи

Благодарение на назъбените си очертания, Швейцария е събрала едни от най-великолепните, престижни и първокласни ски курорти в Алпите. И въпреки че една ваканция на подобно място ще ви струва малко по-солено в сравненис с Австрийските или Италианските Алпи например, качеството и условията, които ще получите тук ще си заслужават всеки цент.

Представяме ви Топ 5 на най-добрите ски курорти в Швейцарските Алпи. Ако знаете и други, чувствайте се свободни да ги добавите.

Цермат

Един от най-красивите зимни курорти в Европа е разположен в подножието на живописния връх Матерхорн. Тук движението на автомобили е забранено, като за целта се използват електромобили. Но освен целогодишно заснежени склонове Цермат може да предложи по нещо на всекиго от посетителите си. Край безбройните писти и всевъзмони съоръжения за всякакви видове зимни спортове са изградени над 60 заведения и хижи в типичен алпийски стил. Предлагат се ски-сафарита, образователни екскурзии за производство на сирене, разходка до ледниково езеро или пътешествие с железница. Препоръчваме ви да посетите и изкуствената пещера, в чието езеро плува великолепна конструкция от стъкло и стомана, превърната в заведение.

swiss2_1Санкт Мориц
Великолепно красивият и луксозен зимен курорт Санкт Мориц комбинира не само перфектни ски условия, но и минерални извори с балнеолечебна цел. Славата му се дължи и на още два факта – той е първият зимен курорт в Алпите и първият домакин на редица световни първенства по зимни спортове. Заобиколен от дъхавата алпийска природа, която през лятото предлага не по-малко вълшебни моменти за почивка. За разлика от повечето си събратя, освен с уютни хотели, SPA центрове, изискани бутици и ски писти, китното градче може да се похвали и със солидна доза кулртурни забележителности (2 музея, библиотека, Наклонена кула), всичко това подплатено с разнообразни процедури с кал, масажи, тайнствени отпускащи техники и лечебни процедури. Горещо ви го препоръчваме!

Мюрен

Приютен в отдалечено ъгълче на Швейцарските Алпи и достъпен само с влак или въжен лифт, Мюрен е китно алпийско селце, в което автомобили не се движат. То предоставя едва 54 км ски писти, но и огромно изобилие от занимания извън тях. Можете да се изкачите с кабинка до върха на планината, където да похапнете вкусна закуска във въртящия се ресторант Пиц Глория, сниман в поредния филм за Джеймс Бонд през 1969 г., а ако обичате адреналина, да върнете до долу със ски спускане под лифта. Или можете да наемете професионален водач, който да ви покаже най-великолепните и екстремни трасета, а след това да си починете с топла напитка в някоя от уютните хижи в града.

swiss_1_1Давос
На 1560 м. надморска височина, Давос е най-големият курорт в Швейцария и един от най-високо разположените в Алпите. Той се състои от 5 по-малки почивни селища, но всяко дстатъчно голямо и уникално, за да бъде със статута на първокласен курорт.
Освен че разполага с обширна мрежа от ски писти, обхващащи целия регион, Давос предлага и голямо разнообразие от неотъпкани маршрути. Той се явява ваканционен рай за всички любители на зимните спортове, предлагайки изобилие от забавления, мероприятия и съоръжения за всяка свободна минута.

Савонин

Идеалният ски курорт за семейства – с или без деца. Дейностите и трасетата са съобразени с техните нужди и интереси, цените са достъпни (за разлика от близкия ски курорт Санкт Мориц известен с лукса си), а пейзажът спира дъха. Така членовете на семейството, които не са любители на ските могат да карат кънки по 3-километрово трасе, да играят хокей или кърлинг, или да се спуснат с тобоган по 7,5-километрово трасе, „украсено“ с множество завои, залесени зони и дори тунел. В специално обособен парк пък се предлага авангардна екипировка, с която можете да изпробвате всякакви зимни трикове в обезопасена среда.

Очаквайте скоро: Най-добрите зимни курорти във Френските Алпи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.