MENU

“Дончо кани” – ски / сноуборд среща и състезание

ski1

“Дончо кани” – ски / сноуборд среща и състезание

Ако мислите, че ски и сноуборд сезонът е приключил, грешите. Между 11-ти и 13-ти април в района на Дончови Караули, над х. Вихрен в Пирин ще се проведат отворена “райдърска” среща и състезание, в която може да се включи всеки, който иска да покаже уменията си на пистата или просто да се порадва на последната възможност.

В рамките на срещата ще се проведе фриирайд надпревара (ски и сноуборд – мъже/жени и младежи/девойки) по склоновете на Дончове Караули и съседните върхове. Теренът предлага за всекиго по нещо – стръмни и технични линии, къси кулоари, скални прагове и интересни релефи за backcountry скокове.

Мястото на старта е на около час път от хижа Вихрен. Всеки желаещ да се включи в мероприятието, трябва да стигне на собствен ход до там. Надпреварата ще комбинира две дисциплини – „Big Mountain“ и „Free Slope Style“ (спускане по необработен терен с предварително подготвени кикъри), като участниците имат право да карат и в двете или само в една. За целта ще се ползват съседни склонове в района.

Официални съдии няма да има. Основната идея на събитието е участниците в надпреварата да се оценяват взаимно (без правото да гласуват за себе си), и на базата на обективна преценка и по достойнство да изберат най-добрата линия, трик и райдър.  Гласуването ще става на базата на заснетите от няколко гледни точки спускания. 

За да се включите в състезанието, трябва да отговаряте на следните изисквания:

 • Да разполагате с нужна екипировка – лопата, сонда, пипс, каска, бек протектор
 • Да имате планинска застраховка и застраховка живот за датите на събитието
 • Да заплатите символична такса в размер на 20 лв. Събраните средства ще покрият разходите за екип “Сигурност “и за логистиката на мероприятието

Базата на събитието ще се разполага в хотел „Бялата Лавина“ в Банско. Нощувката за тройна стая за двете вечери на събитието е 40 лв, за двойна – 50 лв. В цената е включена и закуска. В събота е предвидено да се спи в хижа “Вихрен”, където цената на нощувка е 12 лв (без закуска). Побързайте да си запазите места. Отделните спускания за гласуването ще се гледат в неделя следобед в залата за прожекции в хотела. Пак там ще се проведе и техническата конференция в петък.

Тъй като “Дончо кани” не е официално събитие, програмата може да претърпи промени в зависимост от снежните и метеорологични условия, както и от времето, нужно на всички участници да достигнат до старта над Рибно езеро. Все пак ето плана към момента:

11-ти (петък)

 • 21 : 00 – техническа конференция – хотел Бялата Лавина  (Има възможност за настаняване в хотела за вечерта)

12-ти (събота)

 • 7 : 30 – Паркинга на „Стара котва“. Проверка на екипировката.
 • 9 : 00 – Хижа Вихрен
 • 11 : 00 / 12 : 00 Рибно езеро – „Riders meeting“ под склона (Нека всеки заслужи линията си! Достигането до склона и началото на спускането със собствени сили е част от идеята на събитието. Участниците сами избират как да се предвижват: с панти, снегоходки, сплитбордове или пеша)
 • 13 : 00 – старт на спусканията
 • (Всеки сам може да прецени колко спускания ще запише в рамките на деня. При гласуването ще се взима предвид най-доброто спускане, което карачът сам избира)
 • 17 : 00 – събиране в хижа Вихрен (Ще се спи на хижата. Идеята на срещата е да събере карачи и приятели на едно място – именно в планината)

13-ти (неделя)

 • 8 : 00 – потегляне от хижа Вихрен
 • 9 : 00 – Рибно езеро – „Riders meeting“ под склона
 • 10 : 00 – старт на спусканията (Още един шанс да покажат повече от себе си ще имат всички, които са недоволни от представянето си първия ден или просто още им се кара)
 • 13 : 00 – прибиране в Банско
 • 15 : 00 – Хотел “Бялата лавина” – гледане на състезанието, гласуване, награждаване

За въпроси и записване пишете на e-mail: doncho.invitational@gmail.com

Формуляр за участие можете да попълните тук

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.