MENU

Хиповитаминоза – как да разберете кои витамини ви липсват?

vitamini_minerali2

Хиповитаминоза – как да разберете кои витамини ви липсват?

Хиповитаминоза е състояние, при което в организма се наблюдава недостиг на един или няколко жизненоважни за доброто здраве витамина. То най-често се дължи на неправилно хранене (или подлагане на строги диети), на стресово ежедневие и дори на смяната на сезоните. Със следващите няколко теста можете сами да установите кои витамини ви липсват и да въведете промени в режима си, за да си ги набавите 😉

В напрегнатия и динамичен свят на XXI в. хиповитаминозата вече е обичайно явление сред представители от всички възрасти. Тя обаче не бива да се бърка с патологичното състояние „авитаминоза“, което се изразява в остра липса на определени витамини в организма и което се лекува в болнични условия. Хиповитаминозата е дисбаланс на витаминната среда в организма и ако я уловите навреме, можете да си спестите множество по-сериозни здравословни последици. Ето какво ви предлагаме:

vitamini2Тест № 1: Опънете ръце с длани нагоре и свийте едновременно кутретата и безименните пръсти, така че да докоснете края на дланите си. Ако не се получава, вероятно имате дефицит на витамин B6 – свързан с мускулно-ставната функционалност.
Храни, чрез които можете да си набавите витамин В6: говеждо месо, банани бирена мая, кафяв ориз, пиле, яйца, овесени ядки, фъстъци, орехи, пълнозърнести продукти, черен дроб, авокадо.
Тест № 2: Ако дори при слаб удар по кожата ви се образуват синини или често ви тече кръв от носа, вероятно ви липсват витамини К, С и Р – изключително важен витаминен комплекс, отговорен за укрепване на кръвоносните съдове и за регулация функционирането на съединителната тъкан.
Храни, чрез които можете да си набавите витаминен комплекс К, С, Р: домати, киви, грах, спанак, картофи.

Тест № 3: Постоянно имате световъртеж и шум в ушите? Това верояттно се дължи на недостиг на витамини В3 и Е, както и на минерали калий и магнезий. Въздействието на тези вещества в организма се повишава в комбинация с витамин С.
Храни, чрез които можете да си набавите витамини В3 и Е, както и минерали калий и магнезий: риба, яйца, ядки, семена, бобови култури, бял ориз, портокали.

vitamini3Тест № 4: Помислете, очите ви често ли се зачервяват? А изпитвате ли затруднения с ориентацията в тъмното? Ако отговорът е положителен, вероятно ви липсват витамини А и В2 – отговорни за доброто зрение.
Храни, чрез които можете да си набавите витамини А и В2: зрели жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, черен дроб, царевица, банани, млечни продукти.
Тест № 5:
Внезапната поява на пърхот е сигнал за дефицит на витамини В6, В12, Р и на минерала селен. Имайте предвид, че кофеинът разрушава витамините от група В, затова ограничете приема и вижте дали има промяна.
Храни, чрез които можете да си набавите витамини В6, В12, Р и селен: морски дарове и риба тон, месо и месни продукти, бразилски орех, цитруси и горски плодове.
Тест № 6: Косата ви е загубила блясък и много лесно се накъсва? Или пък пада повече от обичайно? Проблемът вероятно е в липсата на витамини В7 (биотин), В9 (фолиева киселина) и С, както и на калций – отговорни за здравината, гъстотата и растежа на косата.
Храни, чрез които можете да си набавите витамини В7, В9, С, и калций: млечни продкути, зеленолистни зеленчуци, паста и пшенични продукти, ягоди, киви, цитруси.

vitamini4Тест № 7: Лошият сън и безсънието са сигнал за липса на витамини от група В, както и на минерали калий и калций. Но вместо да посягате към хапчетата, които всъщност затрудняват усвояването на нужните витамини, променете храненето си.
Храни, чрез които можете да си набавите витамини В, калий и калций: бирена мая, мляко, банани, черен дроб, яйца, месо, боб, спанак, сушени кайсии, сьомга.
Тест № 8: Ако все по-често изпитвате мускулна слабост, болки в краката или нощни крампи (схващане на сухожилията), вероятно имате липса на витамини В1 и В6, както и на магнезий – вещества, необходими за възстановяването на мускулната тъкан и за цялостното й функциониране.
Храни, чрез които можете да си набавите витамини В1, В6, и магнезий: свинско месо, овесени ядки, банани, фъстъци, кафяв ориз, бамя.

Разбира се, посочените по-горе тестове за хиповитаминоза са условни и индивидуални. И дори да установите, че никой от важните витамини не ви липсва, не спирайте да се храните здравословно и разнообразно. Защото има вещества, които тялото може да си набавя единствено чрез храната. И които трябва да бъдат постоянно в норма, за да се чувствате във форма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.