MENU

„София-Балкан“ грабна купата в турнира по баскетбол за хора в инвалидни колички

Първо място за София-Балкан - Copy

„София-Балкан“ грабна купата в турнира по баскетбол за хора в инвалидни колички

Отборът по баскетбол за хора в инвалидни колички „София-Балкан“ спечели първо място в първия турнир за баскетбол за хора в инвалидни колички за Купата на Столична община. Турнирът се проведе на 16 и 17 май в спортна зала „Триадица“, организиран от Столична община, Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София-Балкан“, Българска Федерация по Баскетбол и Ротари клуб София-Балкан.

Отборът на „София-Балкан“ завърши на първо място с четири победи от четири мача. Отборът „Варна 2010“ завърши на второ място, а отборът „Джавелин Бургас“ – на трето.

София Балкан Варна_ - Copy

Целта на този турнир бе да:

  • популяризира баскетбола за хора в инвалидни колички
  • допринесе за подобряването на физическото и психическото здраве и пълноценната интеграция на състезателите
  • привлече общественото внимание, подкрепа и нови състезатели
  • и постави основите на формирането на първия национален отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички, който да участва на параолимпийски игри.

Джавелин Бургас - Copy

Официални гости на спортното събитие бяха Калин Каменов – заместник министър на младежта и спорта, Велина Белева-Влахова – заместник кмет район „Студентски“, Столична община, Елеонора Рангелова – генерален секретар на Българската федерация по баскетбол, Илия Лалов – председател на Управителния съвет на Българската Параолимпийска Асоциация, проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА, Тодор Шабански от Инфоцентър 2018, Иван Ценов – управител на спортна зала „Триадица“, Нина Митева – гуверньор на Ротари България за 2015-2016 и Димитър Димитров – гуверньор на Ротари България за 2016-2017.

Ден преди мачовете на отборите, на 15 май, се проведе семинар за съдии по баскетбол за хора в инвалидни колички.

Джавелин - Балкан - Copy

Баскетболните клубове се надяват да привлекат съмишленици – хора, организации и държавни органи, които чрез своята подкрепа в различни области да им позволят да функционират пълноценно и да подсигурят условия за развитието на този нов за България спорт.

Варна София-Балкан - Copy

Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София-Балкан“ е създаден през 2007 година от Ротаракт клуб и Ротари клуб „София – Балкан” с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия. Баскетболният клуб за хора с инвалидни колички „София – Балкан” е сдружение с нестопанска цел, чиято дейност е ориентирана към осигуряване необходимите специализирани инвалидни колички, треньори, подходяща зала, медицински специалисти за практикуването на този спорт, както и всички други условия за развитието на отбора, като организиране на спортни срещи с други отбори, участие в и организация на международни турнири и семинари в този спорт.

Снимки:Мария Никифорова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.