MENU

Какво е IQ на храненето ви за стройна фигура?

hranene_IQ_1

Какво е IQ на храненето ви за стройна фигура?

В повечето случаи поддържането на стройна фигура е комбинация от редовни физически упражнения и здравословен хранителен режим. И обикновено хората, следващи дисциплинирано програмата си, претендират да са отлично информирани какво трябва и какво не трябва да ядат. Все пак, дори да смятате, че знаете всичко не пречи да проверите IQ-то на храненето си за стройна фигура. Може пък и да се изненадате 😉

1. Кое е по-здравословно – сандвич или суши?
Отговор: Сандвичът

Сушито може да изглежда по-здравословният избор, но в действителност това са порция преработени въглехидрати със сол. А количеството риба в него далеч не покрива необходимите на тялото 140 гр. за седмица. Соевият сос пък увеличава нивата на сол (в една супена лъжица сос се съдържат около 2,3 гр. сол, което са около 38 % от максималния дневен прием). И ако можете да изядете 6 – 8 бр. суши, без изобщо да удовлетворите глада си, един сандвич (с пълнозърнест хляб, немазно месо и пресни зеленчуци, например), ще ви засити за много по-дълго време. И ще ви даде енергия.

hranene_IQ42. В кое има повече мазнини – печено пиле или печено свинско?
Отговор: Печено пиле
Вероятно сте шокирани, защото именно печеното пиле по-често е препоръчвано като здравословен вариант за обяд или вечеря. Но всъщност 100 гр. от него (смес от бяло и тъмно месо) съдържат 7,5 гр. мазнини, докато същото количество свинско – 5,5 гр. мазнини. Добрата новина? Птичето месо обикновено е по-богат източник на желязо в сравнение със свинското. А изследванията са доказали, че в действителност овнешкото месо е най-здравословно по отношение на фигурата.
3. Кое има повече калории – медът или захарта?
Отговор: Медът
Любимата храна на мечките винаги се асоциира със здравословното хранене, но със 75 % съдържание на захар, 25 % вода и малко количество витамини и минерали, той не е по-добър вариант за фигурата (и зъбите) от захарта. Дори напротив. Една чаена лъжичка мед съдържа 25 калории, докато в същата доза захар – едва 16. Така че ако трябва да избирате, залагайте на органичните и с тъмен цвят вариации, тъй като обикновено това значи повече антиоксиданти под формата на флаваноиди.

4. Кое съдържа повече наситени мазнини – сладоледът или киселото мляко?
Отговор: Киселото мляко

Порция цедено кисело мляко с плодове се смята за здравословен избор заради високото съдържание на протеини и полезния за костите калций. Но когато става дума за наситени мазнини, може би по-добрият вариант би бил сладоледът. 3 супени лъжици мляко могат да съдържат около 8,5 гр. наситени мазнини, което е около 43 % от препоръчителната дневна доза от 20 гр. За сметка на това, 2 лъжици ванилов сладолед съдържат около 2,5 гр. наситени мазнини.

hranene_IQ35. Искате да се почувствате леки и ободрени. Какво бихте си поръчали – лате макиато или капучино?
Отговор: Капучино
Капучиното съдържа 1/3 кафе, 1/3 затоплено мляко и 1/3 млечна пяна. Така общото съдържание на млякото е по-малко от това в лате макиатото, което се приготвя основно от кафе и затоплено мляко. Избягвайте обаче добавки като бита сметана, карамел, ванилия, за да намалите количеството наситени мазнини и захар. И имайте предвид, че в 300 мл. капучино, приготвено с обезмаслено мляко се съдържат 40 калории, а в голямо лате макиато с обезмаслено мляко – 100 калории.
6. За да натрупате мускулна маса трябва да увеличите приема на – протеините или въглехидратите?
Отговор: Въглехидратите
Натрупването на мускулна маса изисква комбинация от упражнения и правилно хранене. Физическото натоварване оформя мускулите, изгаряйки мазнините, докато богатите на въглехидрати храни като макарони, хляб и тестени изделия, покриват повишената нужда от енергия по време на тренировките. Разбира се, при интензивно спортуване се изисква и определена доза протеини, но чрез едно балансирано меню всичко може да бъде в норма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.